ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: «Σημαντικός κίνδυνος» για την ευρωπαϊκή οικονομία η κρίση στην Ουκρανία

Κομισιόν: «Σημαντικός κίνδυνος» για την ευρωπαϊκή οικονομία η κρίση στην Ουκρανία

Η κρίση στην Ουκρανία εγείρει έναν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μια πορεία βραδείας ανάκαμψης, επισήμανε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Σιμ Κάλας.

«Ο ένας βασικός κίνδυνος είναι σαφώς οι εξωτερικές εντάσεις και η αβεβαιότητα γύρω μας, ειδικά όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Κάλας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων προβλέψεων της Κομισιόν για την οικονομία της ΕΕ την περίοδο 2014-2015.

Η οικονομία της Ρωσίας απειλείται εξίσου, επισήμανε επίσης, τονίζοντας τις «σοβαρές επιπτώσεις» τις οποίες θα μπορούσε να έχει η κρίση αυτή στα έσοδά της από τις εξαγωγές ενέργειας, τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της, κλπ.

Η Ρωσία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με φυγή κεφαλαίων και οι τυχόν προσπάθειες να ανασταλεί η τάση αυτή —όπως για παράδειγμα η επιβολή από τη Μόσχα περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων ή στις αγορές και στις πωλήσεις μεγάλων ποσών εκφρασμένων σε ρούβλια— θα είχαν «δευτερευόντως κάποια επίπτωση και στην ευρωπαϊκή οικονομία», επισήμανε ακόμη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.