ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στις αγορές από Ουκρανία και Κίνα

Πιέσεις στις αγορές από Ουκρανία και Κίνα

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των περισσότερων χρηματιστηρίων στη δυτική Ευρώπη, ενώ το Λονδίνο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας. Η κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία, οι χαμηλότερες προβλέψεις για ανάπτυξη από την Κομισιόν και η μικρότερη του αναμενόμενου άνοδος του δείκτη διευθυντών προμηθειών στην Κίνα (PMI) δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 ενισχύθηκε κατά 0,1% και ο δείκτης Dax στη Γερμανία υποχώρησε κατά 0,3%.

Στις αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων, η τιμή του σιταριού εκτοξεύθηκε στο υψηλό 13μηνου λόγω ανησυχίας για προβλήματα στην προσφορά από την Ουκρανία, μια χώρα με πλούσια παραγωγή. Στα συμβόλαια του Ιουνίου, η τιμή του σιταριού ενισχύθηκε κατά 2,4% στα 7,335 δολάρια ανά μπούσελ στο Σικάγο. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν οριακά κέρδη, περίπου 0,05%, λίγο πριν από το κλείσιμο επειδή η ενίσχυση του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ υπερίσχυσε των ανησυχητικών εξελίξεων στην Ουκρανία και την Κίνα.

Η τιμή του χρυσού, ένα παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο, κινήθηκε ανοδικά στα 1.309,30 δολάρια την ουγγιά, ενώ η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,2% στα 107,34 δολάρια το βαρέλι.