ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνει τον πήχυ για τον πληθωρισμό η Κομισιόν

Χαμηλώνει τον πήχυ για τον πληθωρισμό η Κομισιόν

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζεται και μάλιστα διευρύνεται, ωστόσο ο πληθωρισμός εφέτος και το 2015 θα είναι ακόμη χαμηλότερος απ’ όσο προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πριν από τρεις μήνες. Η επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό μόλις στο 0,8% για το 2014 και στο 1,2% για το 2015 αποκαλύπτει τα προβλήματα που εξακολουθούν να προκαλούν η ασθενική ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία, ο περιορισμός των κρατικών δαπανών και η απουσία πιστωτικής επέκτασης.

Οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα του πολύ χαμηλού πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Παρόλο που η Επιτροπή απέκλεισε το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό του 2014 από το 1,5%, που προέβλεπε η Κομισιόν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, σε 1% το Φεβρουάριο και σε 0,8% τον Μάιο, προδίδει το μέγεθος του προβλήματος. «Ο πληθωρισμός θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί χαμηλότερος απ’ ό,τι προβλέπεται στο κεντρικό σενάριο αν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και η τιμή των εμπορευμάτων αποδειχθούν ασθενέστερες απ’ ό,τι προβλέπεται», αναφέρει η Κομισιόν.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στο μέτωπο της ανάπτυξης με την Κομισιόν να διατηρεί την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% εφέτος και να τη μειώνει ελαφρώς στο 1,7% το 2015 (από 1,8% τον Φεβρουάριο). Ενδεικτικό της διεύρυνσης της ανάκαμψης είναι το γεγονός ότι το 2013 εννέα χώρες της Ευρωζώνης είχαν ύφεση, ενώ το 2014 ύφεση προβλέπεται να έχει μόνο η Κύπρος και το 2015 κανένα κράτος-μέλος. Ισως το απογοητευτικότερο στοιχείο των νέων προβλέψεων είναι ότι η ανεργία θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο, 11,8%, το 2014 και δεν θα μειωθεί παρά ελάχιστα, στο 11,4% μέχρι το τέλος του 2015. Σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών ξεχωρίζουν τα προβλήματα Γαλλίας και Ισπανίας με το δημοσιονομικό έλλειμμα και της Ιταλίας με το πολύ υψηλό χρέος, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε., μετά της Ελλάδας. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2015 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα είναι 3,4% του ΑΕΠ, δηλαδή δεν θα έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3%, πρόβλεψη που απέρριψε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες θα πρέπει να καταβάλει η ισπανική κυβέρνηση, το δημοσιονομικό έλλειμμα της οποίας προβλέπεται ότι θ’ ανέρχεται το 2015 στο 6,1% του ΑΕΠ ενώ θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2016.

Η Κύπρος

Για την Κύπρο η Κομισιόν προβλέπει ότι η ύφεση το 2014 θα είναι 4,8% του ΑΕΠ κυρίως χάρη στις καλές επιδόσεις του κυπριακού τουρισμού, αλλά και των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις που τελικά επλήγησαν λιγότερο από το «κούρεμα» των καταθετών το 2013. Η ανάπτυξη θα επανέλθει στην Κύπρο το 2015 και θα είναι της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ, προβλέπουν οι Βρυξέλλες, με την ανεργία να κορυφώνεται στο 19,2% το 2014 και να διαμορφώνεται στο 18,4% το 2015. Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος η πιστωτική ασφυξία να διαρκέσει περισσότερο και τα νοικοκυριά να μην καταφέρουν να μειώσουν γρήγορα τα χρέη του, απειλές που μαζί με ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση από την κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να παρατείνει την ύφεση.