ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέντρο διαπραγμάτευσης ομολόγων σε γουάν γίνεται η Φρανκφούρτη

Κέντρο διαπραγμάτευσης ομολόγων σε γουάν γίνεται η Φρανκφούρτη

Μία ακόμη επιτυχία του Πεκίνου στις προσπάθειές του να προωθήσει τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος αποτελεί η επικείμενη διαπραγμάτευση ομολόγων σε γουάν στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Πρόκειται για την έκδοση διετών ομολόγων αξίας ενός δισ. γουάν από τη γερμανική τράπεζα KfW, που έχει και στο παρελθόν εκδώσει ομόλογα στο κινεζικό νόμισμα. Η συγκεκριμένη έκδοση σηματοδοτεί το εντεινόμενο ενδιαφέρον για το κινεζικό νόμισμα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των χρηματιστηρίων που αναλαμβάνουν την εκκαθάριση συναλλαγών και τη διευκόλυνση επενδύσεων σε γουάν. Εχουν προηγηθεί τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ που έχουν αναλάβει να εκκαθαρίζουν συναλλαγές σε γουάν.  Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης φιλοδοξεί, πάντως, να επισκιάσει όλα τα άλλα ως καθοριστικό κέντρο offshore συναλλαγών σε γουάν.

Τον Μάρτιο η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας υπέγραψε σχετική συμφωνία με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για να καταστεί δυνατή η πώληση ομολόγων του γουάν στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, όμως, η συμφωνία καθιστά τη Φρανκφούρτη το πρώτο offshore κέντρο εκκαθάρισης που θα ανταλλάσσει ευρώ με γουάν για την αγορά των εν λόγω ομολόγων. Σημειωτέον ότι τα εν λόγω ομόλογα αποκαλούνται και ομόλογα «Ντιμ Σαμ», όπως κάποιες φημισμένες κινεζικές λιχουδιές. Εξ άλλου, η Dealogic, εταιρεία πληροφοριών για θέματα επενδύσεων, αναφέρει πως το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του αριθμού των ομολόγων «Ντιμ Σαμ» που εξεδόθησαν ανά τον κόσμο.

Η τράπεζα KfW στοχεύει κυρίως στους θεσμικούς επενδυτές και εκδίδει τα εν λόγω ομόλογα καθώς διαπιστώνει πως αυξάνεται η ζήτηση για το νόμισμα της Κίνας. Παράλληλα στηρίζει, βέβαια, την προσπάθεια της Φρανκφούρτης να αναδειχθεί σε κέντρο της Ευρώπης για τις συναλλαγές στο κινεζικό νόμισμα γι’ αυτό και αποκάλεσε την εν λόγω έκδοση «ομόλογα Γκαίτε».

Στη Φρανκφούρτη, άλλωστε, που είναι έδρα της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της ΕΚΤ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν ήδη να δημιουργούν πληθώρα χρηματοοικονομικών προϊόντων για τις συναλλαγές γουάν – ευρώ. Παράγοντες της γερμανικής αγοράς εκτιμούν, πάντως, πως η έκδοση των ομολόγων σε γουάν θα ωφελήσει όχι μόνο τη Φρανκφούρτη αλλά και τις γερμανικές επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει η Χάνα Λέβινγκερ, στέλεχος της Deutsche Bank, στη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, οι γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορούν εφεξής να πραγματοποιούν συναλλαγές με την Κίνα με ωράρια Γερμανίας. Παράλληλα, γερμανικές και κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούν εφεξής να αποφεύγουν να συναλλάσσονται σε δολάρια και σύμφωνα με παράγοντες της γερμανικής αγοράς, οι μεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας θα εξοικονομήσουν συνολικά δαπάνες ύψους 2,5% επί του συνολικού όγκου των συναλλαγών. Ηδη σήμερα το 1/5 των εμπορικών συναλλαγών Γερμανίας – Κίνας διεκπεραιώνεται σε γουάν και αναμένεται πως οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε διπλασιασμό του μεριδίου αυτού.