ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Αντιδράσεις για τις κινήσεις χρημάτων την περίοδο των κλειστών τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής

Κύπρος: Αντιδράσεις για τις κινήσεις χρημάτων την περίοδο των κλειστών τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής

Συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Συλλούρη, του καταλόγου με τις εκροές χρημάτων από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα την περίοδο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο ήταν κλειστά (15-27/03/2013), λόγω της απόφασης του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο κ. Συλλούρης προχώρησε σε αυτή την κίνηση παρά την απόφαση της Επιτροπής να μην δώσει στοιχεία ως τον Ιούλιο, ώστε να τύχουν της απαραίτητης επεξεργασίας από την Κεντρική Τράπεζα.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει πετρελαϊκές εταιρείες, χρηματιστηριακά γραφεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Οι εκταμιεύσεις χρημάτων από χρηματιστηριακά γραφεία έγιναν από λογαριασμούς πελατών.

Στον κατάλογο περιέχονται επίσης συναλλαγές που έγιναν μέσω της Λαϊκής Τράπεζα στο διάστημα 28-31/3/13, μετά δηλαδή που άνοιξαν οι τράπεζες.
Η Κεντρική Τράπεζα υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι αυτές οι πράξεις εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση εκροών – και από το «κούρεμα» – γιατί χρειαζόταν να κάνουν πληρωμές για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Οι εγκρίσεις για τις εκροές φαίνεται να δόθηκαν από επιτροπή που είχε συσταθεί στην ΚΤ για να εξετάζει περιπτώσεις που έφεραν ενώπιον της οι τράπεζες.
Οι περισσότερες εκροές αφορούν την JCC, την εταιρεία πιστωτικών καρτών, που τελικώς εξαιρέθηκε από το «κούρεμα».
Στο μεταξύ από το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής συζητά την έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η συνεδρίαση άρχισε με ανάγνωση της περίληψης της έκθεση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη.

Παραθέτοντας τα βασικά σημεία της έρευνας ο κύριος Συλλούρης ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Επιτροπή «εξάγεται το συμπέρασμα ότι η οικονομική καταστροφή της Κύπρου συντελέστηκε λόγω κάκιστων χειρισμών των αρμοδίων αρχών».
Είπε ότι παρατηρήθηκε ολιγωρία των εποπτικών αρχών ως προς τον επαρκή έλεγχο των τραπεζών, προσθέτοντας ότι σοβαρές ευθύνες διαπιστώνονται για τους δύο προηγούμενους διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κύριος Συλλούρης ανέφερε ότι η Επιτροπή εισηγείται τον περαιτέρω έλεγχο από τις ανακριτικές αρχές, θεμάτων που αφορούν τους όρους παραχώρησης και τις περιπτώσεις διαγραφής δανείων.
Χαρακτήρισε «απαράδεκτη, παράνομη και πέρα από κάθε λογική πρακτική, την παραχώρηση ωφελημάτων και φιλοδωρημάτων σε διευθυντικά στελέχη τραπεζών» και απέδωσε « ασυδοσία και ανευθυνότητα σε αρμοδίους τραπεζών για τον τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων των καταθετών».
Για τις εκροές κεφαλαίων, ο Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε ότι χρήζουν λεπτομερούς ελέγχου συγκεκριμένες συναλλαγές, για τις οποίες, είπε , «είναι προφανές ότι υπήρξε εσωτερική προνομιακή ενημέρωση».
Τέλος , δήλωσε ότι «τίθεται θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας για πολιτικά εκτεθειμένα άτομα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η παρούσα κρίση «έπρεπε να μας είχε δώσει την ευκαιρία όλοι με πραγματισμό να κάνουμε ανασκόπηση του χθες, να κάνουμε τις πρέπουσες παραδοχές και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση ώστε να διορθώσουμε τα λάθη».
Τόνισε ότι υπήρξαν κακές πρακτικές, οι οποίες όλες αναγράφονται στην έκθεση.
Πρέπει, είπε ο κύριος Νεοφύτου, «όλοι να είμαστε αμείλικτοι και να ενώσουμε τις φωνές μας για αυστηρότητα και επιβολή τιμωρίας, γιατί χωρίς την τιμωρία δεν μπορεί να υπάρξει εξυγίανση και το σύστημα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές, που χρειάζεται ο τόπος, για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος.
Την ανάγκη να εξετασθούν ολοκληρωμένα και αντικειμενικά, οι λόγοι που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Θα πρέπει, είπε, να σταθούμε πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες, οι οποίες κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια και καλλιέργησαν μια διαστρεβλωμένη εικόνα στην κοινή γνώμη για τα πραγματικά γεγονότα.

Ως ΑΚΕΛ , δήλωσε ο Αντρος Κυπριανού, «αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, όχι αυτές που μας απέδιδαν όσοι ήθελαν να καλύψουν τα εγκληματικά λάθη και ενέργειες άλλων, αλλά τις δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις που δεν μας επέτρεψαν να παρέμβουμε αποτελεσματικά στις εξελίξεις».
Στην έκθεση, τόνισε, «καταγράφονται οι ασήκωτες ευθύνες των τραπεζιτών, της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία αποδέχθηκε την επιζήμια πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το πρωτοφανές κούρεμα των καταθέσεων».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η έκθεση συμβάλλει σημαντικά στον καταλογισμό ευθυνών για την κρίση, γι' αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τη Νομική Υπηρεσία για να υπάρξει τιμωρία των ενόχων. Έστρεψε τα πυρά του στην προηγούμενη διακυβέρνηση, επικρίνοντάς την για τους χειρισμούς της.
Παρά τα εγκληματικά λάθη των τραπεζών, είπε ο κύριος Παπαδόπουλος, η οικονομική καταστροφή της Κύπρου δεν ήταν αναπόφευκτη.
Στην περίπτωση της Κύπρου, πρόσθεσε, δεν απέτυχε μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά απέτυχε και το πολιτικό σύστημα.

Ως Δημοκρατικό κόμμα, ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως υπήρχε εναλλακτικός δρόμος.
«Η παγκοσμία οικονομική κρίση, επέβαλλε την επιβολή μέτρων, κάτι που δεν έπραξε η Κυβέρνηση Χριστόφια, ενώ έβλεπε τη δραματική μείωση των εσόδων του κράτους», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της πλήρους διαφάνειας, «γιατί ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει, ειδικά όσα αφορούν τις αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Φειδίας Σαρίκας.
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών δεν επηρεάζει την έρευνα των ανακριτικών αρχών κι εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕδΔΕΚ στο έργο του γενικού εισαγγελέα.
Ο κύριος Σαρίκας είπε ότι η διαπλοκή, τα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση, η διαφθορά, η έλλειψη ελέγχου, η σιωπή, η ανοχή και η ατιμωρησία αποτελούν φαινόμενα που οδήγησαν και στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.
Πρόσθεσε ότι, πέρα από τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το τραπεζικό και εποπτικό σύστημα, υπάρχουν και τεράστιες πολιτικές ευθύνες τόσο στον προηγούμενη Κυβέρνηση, όσο και στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού, ανέφερε ότι την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας φέρουν οι τότε διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης και Πανίκος Δημητριάδης, καθώς και ο τέως και ο νυν πρόεδροι της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε ότι η οικονομική καταστροφή οφείλεται σε σειρά πολιτικών αποφάσεων της ηγεσίας του τόπου, περιλαμβανομένης της αποδοχής του «κουρέματος» καταθέσεων, καθώς και σε ελλιπή εποπτεία των τραπεζών από τις αρμόδιες αρχές.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι επιβάλλεται να αναζητηθούν οι αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να εντοπιστούν τα κενά και αδυναμίες του συστήματος για να διορθωθούν.