ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συστάσεις ΟΟΣΑ προς ΕΚΤ για δραστικά μέτρα κατά του χαμηλού πληθωρισμού

ecb
s23_0705provl-oosa

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια δανεισμού προκειμένου να ενισχύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, και εφόσον αυτό δεν αποδειχτεί αρκετό, να ορίσει αρνητικό επιτόκιο για τις τράπεζες και να προχωρήσει σε μαζικές αγορές περιουσιακών στοιχείων, προειδοποίησε χθες ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) παρουσιάζοντας τις εξαμηνιαίες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, προβλέπει συνέχιση της ανάκαμψης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και λιγότερο δυναμική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες.

Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο ΟΟΣΑ επικρίνει την ΕΚΤ για την απραξία της στο πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, για τον οποίο προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 0,7% το 2014 και στο 1,1% το 2015, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι ελάχιστα κάτω από το 2%. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται συνεχώς κάτω από το 1% από τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην αυριανή συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να βασανίζει την Ευρωζώνη για πολλά τρίμηνα. «Συνεπώς, το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα πρέπει να μειωθεί στο μηδέν (από 0,25% σήμερα), το επιτόκιο καταθέσεων να γίνει ελαφρώς αρνητικό και τα δύο να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Στην περίπτωση που «ο πληθωρισμός δεν δείξει σαφή σημάδια ότι πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ ή… αν υπάρξει η απειλή εμφάνισης αποπληθωρισμού», τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να υιοθετήσει αντισυμβατικά μέτρα, όπως νέα μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες και τη λεγόμενη πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, που εφάρμοσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία, δηλαδή να αρχίσει να αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση αν υποχωρήσει και άλλο ο πληθωρισμός ή αν επιδεινωθούν οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Σοβαρές αποπληθωριστικές πιέσεις προκαλεί επίσης και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία χθες διαμορφωνόταν νωρίς το βράδυ στο 1,3922. Κατά τα άλλα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ενισχύεται σταδιακά, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,2% φέτος και κατά 1,7% το 2015.

Για μία ακόμη χρονιά η ατμομηχανή των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι οι ΗΠΑ, που ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομία τους θα αναπτυχθεί κατά 2,6% το 2014 και 3,5% το 2015. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπεται ότι δεν θα στηρίξουν τόσο πολύ την παγκόσμια ανάπτυξη όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Ανοδικά ο PMI

O ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν των τελευταίων τριών χρόνων και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάρτιο, δίνοντας ελπίδες ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει περισσότερο. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) που περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες ανήλθε στις 54 μονάδες τον Απρίλιο από 53,1 τον Μάρτιο και παρέμεινε για δέκατο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την οικονομική συρρίκνωση από την ανάπτυξη. Η ενίσχυση του δείκτη οφείλεται στην αύξηση των νέων παραγγελιών, ενώ οι εταιρείες προσλάμβαναν εργαζομένους τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, που εκδίδει τα στοιχεία του δείκτη PMI, η ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2014 προβλέπεται να είναι 0,5%, η υψηλότερη των τελευταίων τριών ετών. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι ιδιωτικές οικονομίες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Ο PMI της Ευρωζώνης για τις υπηρεσίες ανήλθε στις 53,1 μονάδες τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 μηνών.