ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνηση Ολάντ σε εξαγορά της Alstom από την GE

Αρνηση Ολάντ σε εξαγορά της Alstom από την GE

Απορρίπτει o Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής General Electric (GE) για τη γαλλική Alstom, η οποία κατασκευάζει ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και υπερταχείες.

Κατά τον κ. Ολάντ, η πρόταση της GE δεν είναι επαρκώς καλή και δεν γίνεται αποδεκτή, ενώ αναφέρθηκε και στην αντιπροσφορά της ανταγωνιστικής Siemens. Ουσιαστικά, έναντι των δύο αντιζήλων κράτησε ίσες αποστάσεις, επισημαίνοντας πως πρέπει να βελτιώσουν τις προσφορές τους όσον αφορά τις θέσεις εργασίας. Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούργκ, υιοθέτησε ξεκάθαρη θέση, διαμηνύοντας πως εκείνος κλίνει σαφώς υπέρ της Siemens.

Προς το παρόν, πάντως, ειδική επιτροπή της Alstom θα εξετάσει την προσφορά της GE και θα προχωρήσει σε αποκλειστικές συνομιλίες μαζί της, εάν υπάρξει έγκρισή της. «Είμαστε ανοιχτοί στην προοπτική να συνεχιστεί ο διάλογος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της GE, Σεθ Μάρτιν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανικός πολυσχιδής βιομηχανικός όμιλος είχε συγκατατεθεί να καταβάλει 17 δισ. δολάρια (12,2 δισ. ευρώ) σε ρευστό και μετοχές, ώστε να εξασφαλίσει τη μονάδα της Alstom που κατσκευάζει αεριοστροβίλους και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Τέλος, αναφέρεται πως η Siemens έχει προτείνει μερική ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με την Alstom.