ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γαλλία υπόσχεται μείωση ελλείμματος, η Κομισιόν αμφιβάλλει

Η Γαλλία υπόσχεται μείωση ελλείμματος, η Κομισιόν αμφιβάλλει

Αποφασισμένη εμφανίζεται η Γαλλία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2015, αν και η Κομισιόν αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση αυτού του στόχου. Την ίδια ώρα, η Ιταλία έχει καθυστερήσει την προώθηση μεταρρυθμίσεων που κρίνονται απαραίτητες για τη βελτίωση της προοπτικής, όπως τονίζεται από δημοσίευμα της Deutsche Welle. Η γερμανική έκδοση τονίζει πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις όταν μικρότερες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν βγει από το μνημόνιο με τα εύσημα των πιστωτών και επενδυτών.

«Η Γαλλία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο συνέντευξης στο τηλεοπτικά δίκτυο BFM TV όπου έκανε απολογισμό για τη διετή διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα των Σοσιαλιστών. Παρότρυνε, επίσης, τους πολίτες να του επιτρέψουν να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του. Η δημοτικότητα του κ. Ολάντ έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, ενώ οι συνθήκες στην οικονομία παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες. Δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, επιβεβαίωσε τον στόχο για μείωση του ελλείμματος. Ο κ. Σαπέν τόνισε πως θα πρέπει να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να μειωθεί μόνο στο 3,4% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2015, μια πρόβλεψη που λαμβάνει υπόψη το πρόγραμμα περικοπών στις κρατικές δαπάνες που έχει χαράξει το Παρίσι. Μάλιστα, η Κομισιόν διαβλέπει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος επιδείνωσης του ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί η Ευρωζώνη και η Ιταλία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, υποσχόμενος πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της.