ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία μπορεί να «ξεσηκώσουν» τις χώρες BRICS

Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία μπορεί να «ξεσηκώσουν» τις χώρες BRICS

Αν η Μόσχα αποπεμφθεί σε μόνιμη βάση από το G8 και απομονωθεί μέσω των οικονομικών κυρώσεων, είναι πιθανότερο να επιχειρήσει τη φυγή προς τα εμπρός συσφίγγοντας τις σχέσεις της με τις χώρες της ομάδας BRICS με σκοπό να αμφισβητήσουν μαζί την ηγεμονία των ΗΠΑ. Αυτή είναι η εκτίμηση της γερμανικής Deutsche Welle, που σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της υποστηρίζει ότι μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έχει ενταθεί η διάθεση των πέντε αναδυόμενων οικονομιών, Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής, να επιφέρουν ανατροπές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων και να διεκδικήσουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που θεωρούν ότι δικαιούνται.

Η Deutsche Welle επικαλείται την εκτίμηση του Πίτερ Μπίρλε, επικεφαλής της ομάδας ερευνών του Ιβηρο-αμερικανικού Ινστιτούτου του Βερολίνου (ΙΑΙ), πως σε περίπτωση απομόνωσης της Ρωσίας «η σημασία των BRICS θα ενισχυθεί». Ο ίδιος τονίζει πως οι χώρες BRICS είναι δυσαρεστημένες με την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς «θεωρούν τον εαυτό τους αναδυόμενες δυνάμεις με λαμπρό μέλλον μπροστά τους». Ως εκ τούτου, επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς που επικράτησε το 1945 σε παγκόσμιο επίπεδο αποσκοπώντας κυρίως σε αποδυνάμωση της θέσης των ΗΠΑ. Πράγματι οι χώρες BRICS διεκδίκησαν την αναβάθμιση του ρόλου τους στο ΔΝΤ στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης.

Ειδικότερα, η Βραζιλία, που στα μέσα Ιουλίου θα φιλοξενήσει την ετήσια συνάντηση των BRICS, επιδιώκει τη σύσφιγξη της συνεργασίας ανάμεσα στις πέντε αναδυόμενες οικονομίες και έχει εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή της στην ιδέα να δημιουργήσουν από κοινού μια αναπτυξιακή τράπεζα με κεφάλαια ύψους 72 δισ. ευρώ. Η ιδέα προωθείται από τις πέντε χώρες με στόχο τη χειραφέτησή τους από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Δύσης και δρομολογείται από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Η δυσφορία της Βραζιλίας, αλλά και των υπολοίπων, απορρέει από το βέτο που προβάλλει επίμονα το αμερικανικό Κογκρέσο αποτρέποντας την υλοποίηση συμφωνίας που είχε γίνει το 2010, μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού, με τις αναδυόμενες να λαμβάνουν 6% περισσότερες ψήφους στο διοικητικό του συμβούλιο. Οπως είχε τότε τονιστεί στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, είχε αυξηθεί το αθροιστικό μερίδιο των BRICS στην παγκόσμια οικονομία από το 18% στο 28%. Οι αναδυόμενες αγορές στήριξαν, άλλωστε, την παγκόσμια οικονομία στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης με την αυξημένη ζήτησή τους για πρώτες ύλες και εμπορεύματα.

Ανάμεσα στις κινήσεις με τις οποίες επιχειρούν οι εν λόγω χώρες να ενισχύσουν τη θέση τους είναι η τόνωση του μεταξύ τους εμπορίου, που είχε αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Κίνα το 2009 στη μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα της Βραζιλίας εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία εντείνει τη στροφή της Βραζιλίας προς την Ασία και την Αφρική, ενώ οδηγεί σε σύσφιγξη τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα. Μέχρι στιγμής καμία από τις χώρες της ομάδας δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, καθώς η αρχή της μη παρέμβασης φαίνεται πως έχει λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία ανάμεσα στις βαθύτατα ανόμοιες αυτές χώρες.