ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Mάριο Ντράγκι μεταξύ Βερολίνου-Παρισιού

O Mάριο Ντράγκι μεταξύ Βερολίνου-Παρισιού

Με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να κυμαίνεται σε απόσταση αναπνοής από το 1,40, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, και τα στοιχεία για τη μεταποίηση στη Γερμανία και τη βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Μάρτιο να είναι απογοητευτικά, θα περίμενε κανείς ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση στη σημερινή τους συνεδρίαση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών προβλέπει ότι και σήμερα η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας τις νέες προβλέψεις των οικονομολόγων της για το ύψος του πληθωρισμού που θα δημοσιευτούν τον Ιούνιο προτού πάρει αποφάσεις.

Οι νέες παραγγελίες στον τομέα της γερμανικής μεταποίησης μειώθηκαν τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενός και πλέον έτους, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 0,7% διαψεύδοντας την πρόβλεψη για αύξηση 0,2%. Τ’ απογοητευτικά στοιχεία συνδέονται με την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία φθάνει σε περίπου 6% στο διάστημα του τελευταίου έτους, στοιχείο που είναι αρνητικό για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ενώ ασκεί και πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής των εισαγωγών και των μειωμένων εξαγωγών.

Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,7% από 0,5% τον Μάρτιο, παραμένοντας πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό ελάχιστα κάτω από το 2%.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις απαντήσεις οικονομικών αναλυτών σε δημοσκοπήσεις των πρακτορείων Reuters και Bloomberg, το δ.σ. της ΕΚΤ θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,25%. «Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,40 είναι σημαντικό ψυχολογικό όριο, το οποίο ίσως να θορυβήσει τους αξιωματούχους» συμπληρώνει ο κ. Νιλ Τζόουνς, επικεφαλής πωλήσεων αντιστάθμισης κινδύνου στην τράπεζα Mizuho Bank στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 1,42 (χθες το βράδυ κυμαινόταν στο 1,3911 υποχωρώντας κατά 0,11% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης) προτού η ΕΚΤ αναλάβει δράση για να εξασθενήσει το ενιαίο νόμισμα. Μπορεί για την ΕΚΤ το επίπεδο όπου κυμαίνεται το ευρώ να μην είναι επαρκής λόγος ώστε να παρέμβει, αλλά για τους Γάλλους πολιτικούς σίγουρα είναι. Προ ημερών ο πρωθυπουργός κ. Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι «πολύ υψηλή» και ότι απαιτείται «καταλληλότερη» πολιτική προκειμένου να υποχωρήσει. Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε έμμεσα τον Γάλλο πρωθυπουργό απαντώντας ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι ζήτημα που αφορά την ΕΚΤ και όχι τους πολιτικούς (κάτι που αρνείται η ΕΚΤ). Ωστόσο, χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας κ. Αρνό Μοντεμπούρ επανήλθε, λέγοντας ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες το ύψος της ισοτιμίας του ευρώ αφορά τις πολιτικές αρχές και ειδικότερα το Eurogroup. Δύσκολη η άσκηση ισορροπίας μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου για τον κ. Ντράγκι.

Περαιτέρω στήριξη από Fed

Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ακόμη σημαντική υποστήριξη εξαιτίας των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά εργασίας και στην αγορά ακινήτων, αλλά και εξαιτίας των απειλών που προέρχονται από γεωπολιτικές εντάσεις, δήλωσε χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν. Tα σχόλια της κ. Γέλεν είχαν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί από τις αγορές, με αποτέλεσμα οι κινήσεις τόσο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων όσο και του δολαρίου έναντι του ευρώ να είναι σχεδόν αμελητέες. Η κ. Γέλεν αναφέρθηκε στην «αξιόλογη» βελτίωση που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην αμερικανική αγορά εργασίας (η ανεργία υποχώρησε στο 6,3% τον Απρίλιο), ωστόσο παρατήρησε πως ο υψηλός αριθμός των μακροχρόνια ανέργων και η πολύ ασθενική αύξηση των μισθών αποτελούν σημάδια ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. «Δικαιολογείται ο υψηλός βαθμός επεκτατικής νομισματικής πολιτικής», είπε η κ. Γέλεν, προσθέτοντας ότι περιμένει πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με «κάπως» ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι το 2013 (οπότε και αναπτύχθηκε με 1,9%).