ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες απώλειες στην κερδοφορία SocGen και HSBC

Μεγάλες απώλειες στην κερδοφορία  SocGen και HSBC

Μεικτή ήταν η χθεσινή εικόνα για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών στο διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2014, με τους επενδυτές να ανταμείβουν την Credit Agricole για τα λίαν θετικά αποτελέσματά της σε αντίθεση με την HSBC και τη Societe Generale (SocGen), που ανακοίνωσαν επιδόσεις χαμηλότερες του αναμενόμενου. Η εντεινόμενη κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία επηρέασε τα αποτελέσματα της SocGen για το πρώτο τρίμηνο λόγω της δραματικής απομείωσης στην αξία της Rosbank που διατηρεί την έδρα της στη Μόσχα και ελέγχεται από τον δεύτερο ισχυρότερο τραπεζικό όμιλο της Γαλλίας. Τα καθαρά κέρδη της SocGen μειώθηκαν κατά 13% στα 315 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν αρκετά χαμηλότερα από τα 868 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές της αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Η μεγάλη αβεβαιότητα που πυροδοτείται από την κρίση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα ανάγκασε τη SocGen να προχωρήσει σε απομείωση της τάξεως των 525 εκατ. ευρώ στην αξία της Rosbank. Η SocGen δεν είναι η μοναδική εταιρεία που έχει επηρεαστεί από αυτήν την κρίση.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ζυθοποιία Carlsberg, που χθες έριξε ευθύνες στην υποχώρηση του ρουβλίου και την πτώση των πωλήσεων στην Ανατολική Ευρώπη για τα χαμηλότερα του αναμενόμενου κέρδη στο διάστημα του πρώτου τριμήνου. Παρομοίως, η SocGen, μια από τις μεγαλύτερες ξένες τράπεζες με παρουσία στη Ρωσία, αναφέρθηκε στην υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος και την αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της SocGen, Φρεντερίκ Ουντέα, δήλωσε ότι η τράπεζα προσδοκά ικανοποιητική κερδοφορία από το 2016. Πτωτικά, όμως, κινήθηκαν και τα κέρδη της SocGen από τον τομέα της επενδυτικής και εμπορικής τραπεζικής, υποχωρώντας κατά 16% στα 409 εκατ. ευρώ.

Πτώση συνολικών κερδών ανακοίνωσε, επίσης, ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος HSBC. Η κερδοφορία του μειώθηκε κατά 20% στα 7 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τις δραστηριότητες στη Βραζιλία και τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής. Τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική κυμάνθηκαν στα 301 εκατ. δολάρια, χαμηλότερα κατά το ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο πριν παρά την κατά 17% μείωση των απωλειών από επισφαλή δάνεια. Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Στιούαρτ Γκάλιβερ, δήλωσε πως ο όμιλος βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης με απώτερο στόχο να απλουστευθεί η λειτουργία του ομίλου.

Η ευχάριστη έκπληξη για τους επενδυτές ήταν τα αποτελέσματα της Credit Agricole, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γαλλία. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 85% το πρώτο τρίμηνο, στα 868 εκατ. ευρώ, από τα 469 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν λόγω της υποχώρησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια κατά 20%. Η κερδοφορία της Credit Agricole αποκαταστάθηκε μόλις το 2013, αφού είχαν προηγηθεί δύο ζημιογόνα έτη. Τον Μάρτιο, η διοίκηση ανακοίνωσε πως αποβλέπει σε καθαρά κέρδη τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 αντί των 2,51 δισ. ευρώ πέρυσι. Η μετοχή της Credit Agricole ενισχύθηκε χθες κατά 6,8% στο Euronext του Παρισιού, ενώ έχει καταγράψει κέρδη 24% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Αντίθετα, απώλειες 0,82% παρουσίασε η μετοχή της SocGen στο Euronext και 1,26% η μετοχή της HSBC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.