ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κεντρικές τράπεζες τόνωσαν τις αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες τόνωσαν τις αγορές

Σε γενικευμένη άνοδο ώθησε χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δημιουργώντας την προσδοκία για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο. Οικονομικοί αναλυτές απέδωσαν, πάντως, την ευφορία των αγορών εν μέρει και στις καλές ειδήσεις από τις ΗΠΑ, όπου η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στην αμερικανική οικονομία καθώς και στη συμφιλιωτική διάθεση που έδειξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,63% ενισχυμένος και από την είδηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%, ενώ συνεχίζει τη στήριξή της στη βρετανική οικονομία. Με άνοδο 0,9% έκλεισε ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης και με κέρδη 1,37% ο CAC 40 στο Παρίσι.

Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών σημείωσε ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης, που έκλεισε με κέρδη 1,7%, ενώ με άνοδο 1,07% και 0,9% αντιστοίχως έκλεισαν οι πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSE Eurotop 100 και FTSEurofirst 300. Υποχώρηση σημείωσε η τιμή του χρυσού, που το βράδυ κυμαινόταν στα 1.287 δολάρια η ουγγιά, ενώ την Τετάρτη είχε κλείσει στα 1.296.