ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε φαστ φουντ

Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε φαστ φουντ

Σε μία συλλογική και παγκόσμιας εμβέλειας κινητοποίηση στις 15 Μαΐου προχωρούν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία των φαστ φουντ, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές. Η αρχή έγινε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι εργαζόμενοι ήδη από τα τέλη του 2012 ζητούν τη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 15 δολαρίων και απευθύνουν το αίτημά τους στις διεθνείς αλυσίδες φαστ φουντ των McDonald’s, KFC, Burger King και Wendy’s. Οι συντονισμένες διαδηλώσεις και δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 30 χώρες είτε την ίδια μέρα με τις ΗΠΑ στις 15 Μαΐου είτε την ίδια περίοδο. Εκπρόσωποι των εργαζομένων από την Αργεντινή, το Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Παναμά συγκεντρώθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο ζητούν ως ωρομίσθιο τα 15 δολάρια στις ΗΠΑ, αίτημα, το οποίο εντάχθηκε στην πολιτική ατζέντα των Δημοκρατικών και έλαβε τη στήριξη της Διεθνούς Ενωσης Εργαζομένων στον κλάδο των Υπηρεσιών με 2 εκατομμύρια μέλη. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο χρησιμοποίησαν το αίτημα των εργαζομένων στα φαστ φουντ για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους υπέρ του κατώτατου ωρομισθίου ανεξαρτήτως κλάδου. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν θεωρείται πιθανόν να θεσπισθεί κατώτατο ωρομίσθιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά ήδη σε πολιτειακό επίπεδο και σε επίπεδο περιφερειών έχουν αυξηθεί τα κατώτατα ημερομίσθια.

Υπενθυμίζεται ότι το ομοσπονδιακό κατώτατο ωρομίσθιο στα 7,25 δολάρια σήμερα αυξήθηκε τελευταία φορά το 2009. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος, ο οποίος απασχολείται 40 ώρες την εβδομάδα, θα έχει σε ετήσια βάση ένα εισόδημα περίπου της τάξεως των 15.000 δολ. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας λαμβάνουν χώρα, ενώ στις ΗΠΑ διεξάγεται μία μεγάλη δημόσια συζήτηση για την οξυνόμενη εισοδηματική ανισότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαδηλωτές μπαίνουν μέσα σε φαστ φουντ για μισή ώρα, καθιστώντας αδύνατο από τους πελάτες να παραγγείλουν, αλλά στη συνέχεια η τάξη αποκαθίσταται γρήγορα. Σε άλλες περιπτώσεις απλώς οι εργαζόμενοι διακόπτουν την εργασία τους για λίγο. Ο συνδικαλισμός στον συγκεκριμένο κλάδο είναι δυσχερής λόγω των πολύ συχνών αλλαγών προσώπων και της ρευστότητας, που επικρατεί αναφορικά με τον εβδομαδιαίο αριθμό ωρών εργασίας.