ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα αναδειχθεί το 2039

s16_ploutos_1005
dollars--2

Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα εμφανιστεί μετά μια 25ετία και είναι πολύ πιθανό αυτός να μην είναι άλλος από τον Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου σήμερα «αποτιμάται» στα 120 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών. Εάν οι περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συνεχίσουν να αυξάνονται στους τρέχοντες ρυθμούς, τότε ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα αναδειχθεί το 2039, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δικηγόρου επί φορολογικών θεμάτων Μπομπ Λορντ, ο οποίος είναι αρθρογράφος στην Inequality.org. Με βάση, μάλιστα, προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, θα υπάρξουν έντεκα τρισεκατομμυριούχοι ύστερα από δύο γενιές, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη η μεγάλη δυναμική που ωθεί την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στην έκθεση της Credit Suisse «Global Wealth Report» για τον παγκόσμιο πλούτο, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο δισεκατομμυριούχοι έπειτα από δύο γενιές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% του ενηλικιωμένου πληθυσμού.

Το ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων επαρκεί για την απόκτηση όλων των ακινήτων στο κεντρικό Λονδίνο με βάση τις τρέχουσες αξίες στην αγορά, όπως επισημαίνεται από τη βρετανική εφημερίδα Times. Οι προβλέψεις για τον πρώτο ή τους πρώτους τρισεκατομμυριούχους μέσα στα επόμενα χρόνια αντανακλούν τη γενικότερη πεποίθηση πως διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Το ποσοστό του πλούτου στις ΗΠΑ που κατέχουν οι 400 πιο ευκατάστατοι πολίτες της χώρας έχει τριπλασιαστεί από επίπεδα χαμηλότερα του 1% στον πληθυσμό της χώρας στο 3%, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνει η αμερικανική έκδοση Forbes από το 1982. Αρχικά απαιτούνταν περιουσία τουλάχιστον 75 εκατ. δολαρίων για να συμπεριληφθεί κάποιος στη λίστα Forbes. Σήμερα, η ατομική περιουσία θα πρέπει να προσεγγίζει το ένα δισ. δολάρια.

Ποιος θα είναι;

Οπως επισημαίνει ο κ. Λορντ, αρθρογράφος της Inequality.org, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην εποχή της χρυσοθηρίας έτσι όπως την έζησε ο κόσμος την περίοδο 1870-1900, «όταν ο πλούτος ήταν συγκεντρωμένος στα χέρια των πολύ λίγων». Η πρόβλεψη για την εμφάνιση του πρώτου τρισεκατομμυριούχου μετά μια 25ετία με περιουσία κατά 140 δολάρια μεγαλύτερη, συγκριτικά με κάθε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη, καταδεικνύει μια διαφαινόμενη επιδείνωση αυτού του φαινομένου της «εποχής της χρυσοθηρίας». Δεν συμφωνούν όλοι για την ακριβή χρονική περίοδο που θα εμφανιστεί ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος. Συμφωνούν, ωστόσο, πως ένας τόσο πλούσιος άνθρωπος θα πρέπει να είναι ένας καινοτόμος επιχειρηματίας σαν τον Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτή της Microsoft, και τον Μάικλ Ζούκερμπεργκ, δημιουργό του Facebook. O Ολιβερ Γουίλιαμς, σύμβουλος της εταιρείας αναλύσεων Weath Insights στο Λονδίνο, πιστεύει πως σε κάθε περίπτωση ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου έχει ενταθεί η ανισότητα των εισοδημάτων, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα είναι πολίτης μιας χώρας από τον αναδυόμενο κόσμο, όπως η Ινδία. Πάντως, όπως επισημαίνεται από τον διεθνή Τύπο, το «αμερικανικό όνειρο» φθίνει καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των εισοδημάτων ανάλογα με την εργασία την τελευταία 20ετία. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί φόρμουλες που βοηθούν τους πλουσιότερους να αποφεύγουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στο σύνολο των εισοδημάτων τους.