ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιφατικά μηνύματα για τις αμερικανικές τράπεζες

Αντιφατικά μηνύματα για τις αμερικανικές τράπεζες

Πόσο ασφαλείς είναι οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες; Δεν μπορείτε να απαντήσετε, γιατί δύο από τους πλέον σημαντικούς επόπτες της τραπεζικής βιομηχανίας, η Τζάνετ Γέλεν και ο Τόμας Χένινγκ, έδωσαν αντιδιαμετρικά αντίθετα μηνύματα. Οι δηλώσεις τους δεν είναι απαραιτήτως ασυμβίβαστες.

Ιδού ορισμένες από τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Γέλεν στη χθεσινή ακρόασή της ενώπιον του Κογκρέσου. Οι τράπεζες «έχουν βελτιώσει τη ρευστότητά τους και έχουν αυξήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε επίπεδα ουσιαστικά υψηλότερα από εκείνα πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση». Επίσης προσέθεσε πως «επιπλέον, τα πρόσφατα τεστ κοπώσεως έχουν εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην εκτίμησή μας για το πώς θα αντεπεξέλθουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος ή μιας εκτίναξης των αποδόσεων παράλληλης με μια ήπια ύφεση. Για τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα η μόχλευση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση πολύ κάτω από τα επίπεδα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Συγκρίνετε τώρα με όσα είπε ο Χένινγκ, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αρχής Ασφάλισης Καταθέσεων, στην Οικονομική Λέσχη της Βοστώνης: οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες έχουν ενεργητικό αντίστοιχο του 65% του ΑΠΕ της χώρας και είναι μεγαλύτερες, πιο σύνθετες και πιο αλληλένδετες από ό,τι ήταν το 2008. Σύμφωνα με τον Χένινγκ, «δεν έχουν υπάρξει θεμελιώδεις αλλαγές στις αγορές χρήματος σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από τη χρηματοδότηση από τράπεζες ή παρόμοια ιδρύματα, τη χρήση των ρέπος που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αστάθειας σε εποχές οικονομικής κρίσης». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ενώ αυτές οι μεγάλες εταιρείες υποστηρίζουν πως έχουν προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, εξακολουθούν να παρουσιάζουν υπερβολική μόχλευση». Για να είναι σαφής η ορολογία που χρησιμοποιεί ο Χένινγκ, τα ρέπος είναι οι συμφωνίες επαναγοράς που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για τις καθημερινές ανάγκες χρηματοδότησής τους. Συνήθως αφορούν πώληση κρατικών τίτλων με αντάλλαγμα μετρητά και επαναγορά τους την επόμενη ημέρα. Σε ό,τι αφορά τη μόχλευση, ο Χένινγκ αναφερόταν στον βαθμό στον οποίο χρηματοδοτείται το ενεργητικό μιας τράπεζας από δανεισμό και όχι από την πώληση μετοχών και τη διατήρηση των κερδών.

Ενδεχομένως κανείς εκ των δύο να μην είπε ανακρίβειες. Είναι θέμα οπτικής γωνίας. Ως επικεφαλής της Fed, η Γέλεν εποπτεύει τα τεστ κοπώσεως και την πολιτική κεφαλαιακής επάρκειας. Δεν πρόκειται να επικρίνει τις διαδικασίες και τους κανόνες στον φορέα που διοικεί. Σημαντικό τμήμα της δουλειάς της είναι να προωθεί την ηρεμία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Χένινγκ έχει την ευθύνη να προστατεύει το δίχτυ ασφαλείας της βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών. Βλέπει τις τράπεζες της κοινότητας να αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τους σημαντικούς κολοσσούς. Και η Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων είναι η υπηρεσία που έχει αναλάβει τη διάλυση όσων τραπεζών καταρρέουν. Ετσι η Γέλεν χαρακτηρίζει τη μόχλευση «περιορισμένη» και ο Χένινγκ βλέπει τα ποσοστά των μεγάλων τραπεζών και τρομάζει.

Οι προκάτοχοι της Γέλεν, Μπεν Μπερνάνκι και Αλαν Γκρίνσπαν, άργησαν υπερβολικά να αναφερθούν σε οτιδήποτε δεν λειτουργούσε σωστά στις μεγαλύτερες τράπεζες. Να λοιπόν πώς μπορεί να δει κανείς την κατάσταση: η Fed αντιδρά στις καταιγίδες μόνον αφού την έχουν πλήξει. Ο Χένινγκ αποτελεί έγκαιρη προειδοποίηση.