ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδόσεις

Αποδόσεις

Πτωτικά για δεύτερη εβδομάδα ο χρυσός

Πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη εβδομάδα η τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές στάθμιζαν τους παράγοντες της κρίσης στην Ουκρανία και των δηλώσεων της Fed για συνεχιζόμενη στήριξη της οικονομίας. Οι ηγέτες της Ουκρανίας δηλώνουν έτοιμοι για συνομιλίες με εκπροσώπους των περιοχών της χώρας, που ζητούν αυτονόμηση και διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έχει προτείνει καθυστέρηση της διαδικασίας. Το 2013 η τιμή του χρυσού υποχώρησε 28% λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα περιέκοπτε το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως η ενδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας καθιστά δυνατή τη μερική μείωση του προγράμματος, αλλά η στήριξη, που παρέχει, χρειάζεται. Χθες στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του χρυσού κατά τις πρωινές συναλλαγές ανερχόταν 0,1% στα 1.291,76 δολ. η ουγγιά. Την εβδομάδα, που πέρασε, είχε μία συνολική κάμψη της τάξης του 0,7%, αφότου την Πέμπτη είχε αγγίξει τα 1.285,22 δολ. η ουγγιά. Αναλυτές επισημαίνουν πως μοναδικός ευνοϊκός παράγοντας για το χρυσό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον, όσο παρατείνεται η κρίση στην Ουκρανία.

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκε χθες το πετρέλαιο καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα επανήλθε η ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ το αίτημα της Ρωσίας να προκαταβάλει το Κίεβο τις πληρωμές για τις μελλοντικές φορτώσεις ρωσικού φυσικού αερίου επαναφέρει τους φόβους για διακοπή της προσφοράς, καθώς το 15% του ρωσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη διέρχεται μέσω Ουκρανίας. Το αργό για παράδοση Ιουνίου κυμαινόταν χθες το απόγευμα στα 100,76 δολ. το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, έχοντας νωρίτερα σημειώσει άνοδο κατά 92 σεντς στα 101,18 δολ. το βαρέλι. Ομοίως το Brent για παράδοση Ιουνίου κυμαινόταν στα 108,59 δολ. το βαρέλι, έχοντας σημειώσει νωρίτερα άνοδο 98 σεντς, στα 109,02 δολ. το βαρέλι στην πλατφόρμα ICE του Λονδίνου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Η αξία των συναλλαγών για το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα η χώρα μας ξεπέρασε τα 200 εκατ. στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 70,00 λεπτά/ευρώ τo μεσημέρι της Πέμπτης. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 79,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 6,07%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 470 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2023 έφτασε στα 105,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,36%. Ανοικτό το ενδεχόμενο για ποσοτική χαλάρωση τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ θα έχει φρέσκια εικόνα για το κρίσιμο ζήτημα της πορείας του πληθωρισμού, άφησε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη.