ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Μεξικό απέχει πολύ από το να γίνει Τέξας

Το Μεξικό απέχει πολύ από το να γίνει Τέξας

Ο Αβελάρντο Γκάρζα Γκαρσία θυμάται τη στιγμή που πριν από μερικούς μήνες ξεπήδησαν φλόγες από ένα πηγάδι μπροστά στο σπίτι του, προδίδοντας ότι το αγρόκτημά του βρισκόταν πάνω σε ένα απόθεμα σχιστολιθικού αερίου. Αν ζούσε μόλις λίγες ώρες πιο βόρεια, στο Τέξας, θα είχε γίνει πλούσιος. Στο Μεξικό, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Λίγες εβδομάδες μετά, στην περιοχή του έγιναν σεισμοί. Ο δήμαρχος της κοινότητας Λος Ραμόνες υποστηρίζει πως οι κραδασμοί της γης κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου στη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, έστω κι αν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να την συνδέουν με τους σεισμούς. Μόλις δύο πηγάδια σχιστολιθικού αερίου έχουν ανοίξει στην κοινότητα των Λος Ραμόνες, πολύ λιγότερα από τα 25 που υπάρχουν σε όλο το Μεξικό και τα χιλιάδες στο γειτονικό Τέξας που δεν έχει υποστεί ζημιές από σεισμούς παρά τη «σχιστολιθική επανάσταση».

Η κρατική πετρελαϊκή Pemex υπολογίζει πως το Μεξικό μπορεί να έχει περισσότερο σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τα 55 δισ. βαρέλια συμβατικών υδρογονανθράκων που έχει αντλήσει στην ιστορία του. Οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην άντληση πετρελαίου προκαλούν ικανοποίηση, αν και δεν είναι βέβαιο πότε θα εγκριθούν οι σχετικοί νόμοι. Το Μεξικό, πάντως, απέχει από το να γίνει το νέο Τέξας. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης διαφέρει: ακόμη και μετά τις μεταρρυθμίσεις, το κράτος του Μεξικού θα διατηρεί τα δικαιώματα στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ στην Αμερική ανήκουν σε ιδιώτες.

Επίσης, το μείγμα σχιστολιθικού αερίου και φυσικού αερίου ίσως είναι διαφορετικό στις δύο πλευρές των συνόρων. Εξάλλου, το Μεξικό πάσχει από έλλειψη υποδομών. Επιπλέον, στην παραμεθόρια περιοχή υπάρχει τόση βία από δίκτυα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ώστε ο στρατός αναγκάζεται να συνοδεύει τα συνεργεία των εξορύξεων από και προς τον τόπο εξόρυξης. Η μοναδική ομοιότητα ανάμεσα στο Τέξας και το Μεξικό είναι, σύμφωνα με εργαζομένους στα σχιστολιθικά, το βραχώδες έδαφος.