ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αφρική δεν είναι «ασιατική τίγρη»

Η Αφρική δεν είναι «ασιατική τίγρη»

Οι «αφρικανικοί λέοντες» σε αντίθεση με τις «ασιατικές τίγρεις» βασίζουν την ανάπτυξή τους στο πλούσιο υπέδαφος και όχι στην εκβιομηχάνιση. Οι ελίτ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και δεν εμπιστεύονται τις χώρες τους, αναφέρει η Deutsche Welle σε εκτεταμένο αφιέρωμα για τις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο αυτών οικονομιών.

Η οικονομία της υποσαχάριας Αφρικής αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό. Για το 2014 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ανάπτυξη πάνω από το 5%, με πολλές χώρες, όπως η Γκάνα και η Νιγηρία, να ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ποσοστό. Σε πολλές αφρικανικές μεγαλουπόλεις έχει δημιουργηθεί μια ανώτερη κοινωνική τάξη προσανατολισμένη στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο όρος «αφρικανικοί λέοντες» γι’ αυτές τις χώρες έχει πλέον καθιερωθεί σε αντιδιαστολή με τις «ασιατικές τίγρεις», όπως η Ταϊβάν, η Ν. Κορέα ή η Σιγκαπούρη, που μέσα σε λίγες δεκαετίες από αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μετατραπεί σε βιομηχανικές. Και όμως, η σύγκριση δεν έχει βάση. «Διότι η ανάπτυξη στην Αφρική τα περασμένα 10-15 χρόνια δεν έχει καμιά ομοιότητα με την ανάπτυξη στην Ασία», τονίζει ο Ντέιβιντ Οβίρο από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων στην Κένυα. Η μεγαλύτερη επιτυχία των «ασιατικών τίγρεων», που σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν έζησαν την αποικιοκρατία, οφείλεται μεταξύ άλλων σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία. Στη Ν. Κορέα, για παράδειγμα, μεγάλοι κρατικοί κολοσσοί κατέχουν βασική θέση στην αγορά.

«Εάν στην Αφρική δεν καταφέρουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την εκβιομηχάνιση και όχι την αποκλειστική εξαγωγή πρώτων υλών, δεν θα δημιουργηθεί ποτέ μεσαία τάξη», σημειώνει η Γιούντιθ Χέλφμαν – Χούντακ από την Αφρικανική Ενωση της γερμανικής οικονομίας. Η Ευρώπη χρειάστηκε έναν αιώνα για να εκβιομηχανιστεί, η Ασία μερικές δεκαετίες, ενώ στην Αφρική ισχύουν άλλα δεδομένα.

«Για μένα υπάρχει εξήγηση», λέει ο χριστιανοδημοκράτης Φόλκερ Κλάιν. «Στην Ανατολική Ασία οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις χώρες τους, ενώ, αντίθετα, στην Αφρική, όχι. Οσοι έχουν χρήματα τα βάζουν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, αντί να τα επενδύουν εντός».