ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Πρωταγωνιστές

Οι Πρωταγωνιστές

Μαρισα Μεγερ
Εξασφαλίζει ρευστό στη Υahoo από την Alibaba

Η Μαρίσα Μέγερ θα έχει πλέον στα χέρια της ένα σεβαστό ποσό στο οπλοστάσιό της, ώστε να αντεπιτεθεί στους ανταγωνιστές της. Ως διευθύνουσα σύμβουλος της Υahoo, διαθέτει στην αγορά τα 208 εκατομμύρια μετοχές που διατηρεί η εταιρεία της στον κινεζικό διαδικτυακό κολοσσό Alibaba, στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας εγγραφής για τη δημόσια διάθεση (IPO) των μετοχών της. Συνολικά η Yahoo κατέχει το 40% της Alibaba, της οποίας η IPO τοποθετείται στο άμεσο μέλλον. Αναλυτές φέρουν τα έσοδα για τη Yahoo πάνω από τα 10 δισ. δολάρια, κεφάλαιο υπερδιπλάσιο από το αποθεματικό της. «Εχει τα όπλα για να προχωρήσει σε εξαγορές και να ενισχύσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι της Google ή να επιλέξει την επαναπόκτηση μετοχών και τη διανομή μερίσματος», παρατηρεί ο αναλυτής Κόλιν Γκίλις της BGC Partners. «Το πώς ακριβώς θα κινηθεί η Μαρίσα Μέγερ, θα αποδείξει και την αποτελεσματικότητά της». Η επικεφαλής της Yahoo επί δύο χρόνια καταβάλλει προσπάθεια να αντιστρέψει την αποδυνάμωση της εταιρείας της. Λόγου χάριν, θα μπορούσε να αποκτήσει και εισηγμένες εταιρείες, όπως η AOL, ή να συνεχίσει να αγοράζει νεοφυείς μονάδες, οι οποίες θα τονώσουν την επισκεψιμότητά της.

Τονι Χαϊγουορντ
Επανήλθε στην πετρελαιοβιομηχανία

Ο Τόνι Χάιγουορντ είναι παλιός γνώριμος στις αίθουσες των συνεδριάσεων των εταιρικών διοικητικών συμβουλίων. Το πεπρωμένο του ήθελε να βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της BP όταν την άνοιξη του 2010 συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην εξέδρα της εταιρείας στον Κόλπο του Μεξικού, με συνέπεια απώλειες ανθρώπινων ζωών και μία από τις καταστροφικότερες διαρροές πετρελαίου στη θάλασσα. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς είχε παραιτηθεί και στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Glencore Xstrata. Ο όμιλός της συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων του κόσμου στις συναλλαγές σε αργό, καθώς και στην εξόρυξη. Πέραν τούτου, τον προηγούμενο μήνα επέκτεινε τις δραστηριότητές του και στην παραγωγή πετρελαίου με την εξαγορά της Caracal Energy αντί 135 δισ. δολαρίων, αποκτώντας περιουσιακά στοιχεία στο Τσαντ. Ο Τόνι Χάιγουορντ ανέλαβε μόνιμα καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. της Glencore, ενώ μέχρι πρότινος τα ασκούσε σε προσωρινή βάση. Αναλυτές επισημαίνουν πως η εμπειρία και η γνώση του Χάιγουορντ από τον κλάδο της πετρελαιοβιομηχανίας, καθώς και οι επαφές του σε διεθνές επίπεδο, θα αποδειχθούν πολύτιμες για την Glencore Xstrata μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αντονι Τζενκινς
Ανακοίνωσε 19.000 απολύσεις στην Barclays

Σε αναδίπλωση οδηγείται ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος της Barclays, ο οποίος ανακοίνωσε μαζικές απολύσεις την προσεχή τριετία. Ο επικεφαλής της τράπεζας, Αντονι Τζένκινς, ανέφερε πως θα περικοπούν 19.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 7.000 θα αφορούν τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής. Επιπλέον, θα τεθούν κατά μέρος 400 δισ. δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκρότηση μιας «κακής τράπεζας». Οι λόγοι που ώθησαν τον Αντονι Τζένκινς να περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής είναι ότι τα έσοδά της μειώθηκαν εξαιτίας της αβεβαιότητας των επενδυτών, του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου μετά την κρίση, καθώς και της αποχώρησης μιας σειράς υψηλόβαθμων στελεχών. Βαρύνουσα σημασία για την απόφαση του κ. Τζένκινς είχε και η διαμάχη μεταξύ των μετόχων και της διοίκησης με αφορμή τα παχυλά μπόνους των στελεχών της επενδυτικής τραπεζικής. Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays διευκρίνισε ότι η ανάσχεση στην εκρηκτική ανάπτυξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών δεν είναι προσωρινή και, απλώς, παρεπόμενο της κρίσης. Εχει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, δεδομένου του ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν θέσει αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου των μεγάλων τραπεζών στην Βρετανία, τόνισε, τέλος, ο κ. Τζένκινς.