ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρώσοι και Κινέζοι κροίσοι επενδύουν τα πλούτη τους στο Λονδίνο

Ρώσοι και Κινέζοι κροίσοι επενδύουν τα πλούτη τους στο Λονδίνο

Ενόψει της προοπτικής μιας οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας από τις αλλεπάλληλες εις βάρος της κυρώσεις και εν αναμονή μιας ντε φάκτο κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας, Ρώσοι και Ουκρανοί κροίσοι έχουν βρει στην πολυτελή αγορά στέγης του Λονδίνου την εναλλακτική λύση για τη διασφάλιση του πλούτου τους. Τους συναγωνίζονται επάξια οι Κινέζοι που επίσης αναζητούν ασφαλή καταφύγια για κεφάλαια που βγάζουν από τη χώρα τους με διάφορους τρόπους. Συχνά οι κατοικίες αυτές μένουν εντελώς ακατοίκητες, καθώς το κίνητρο είναι αποκλειστικά η επένδυση. Ωστόσο, ο αριθμός των πλούσιων αλλοδαπών που έχουν εγκατασταθεί στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη ακόμη και στη Σιγκαπούρη έχει αυξηθεί θεαματικά. Τα περισσότερο έγκυρα βρετανικά έντυπα έχουν ασχοληθεί με το θέμα ενώ ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως η εγκατάσταση των βαθύπλουτων στις καλύτερες περιοχές του Λονδίνου οδηγεί σε εκτίναξη τις τιμές των κατοικιών, γεγονός που εκτοπίζει σταδιακά τους Λονδρέζους από την πόλη τους.

Πηγές της βρετανικής αγοράς ακινήτων ανέφεραν προσφάτως στη βρετανική εφημερίδα The Observer πως το 2013 το 85% των νεόδμητων κατοικιών στο Λονδίνο πουλήθηκε σε ξένους αγοραστές. Σε ανάλογες αγορές θα έχει ήδη τοποθετηθεί μάλλον τμήμα των 51 δισ. δολαρίων που εγκατέλειψαν τη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με τη βρετανική μεσιτική Beauchamp Estates, οι Ουκρανοί πλούσιοι υπερβαίνουν πλέον τους Ρώσους στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς οι ολιγάρχες που ελέγχουν περίπου το 1/5 της ουκρανικής οικονομίας μετέφεραν μεγάλο μέρος του πλούτου τους στη Βρετανία στη διάρκεια της οικονομικής άνθησης από το 2001 και το 2008. Σήμερα εκτιμάται πως οι επενδύσεις τους στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουν το 30% του πλούτου τους. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των Ουκρανών που ζουν στο Λονδίνο φθάνει τις 48.000 και των Ρώσων τις 32.000. Η ίδια εταιρεία αναφέρει, επίσης, ότι από το 2011 και μετά ο αριθμός των επιχειρηματιών που επενδύουν σε ακίνητα σε ακριβές μεγαλουπόλεις έχει αυξηθεί κατά 40%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους Ουκρανούς, έχει εκτιναχθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες η Beauchamp Estates έχει δεχθεί 20 αιτήματα για αγορές ακινήτων. Στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν εγκατασταθεί, άλλωστε, πλούσιοι από το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, και η ίδια εταιρεία υπολογίζει πως την τελευταία διετία οι αγορές ακριβών ακινήτων από πολίτες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών έχουν υπερβεί σε κόστος τα 2,5 δισ. ευρώ.

Eρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian εντόπισε σειρά πολυτελών επαύλεων συνολικής αξίας 122 εκατ. δολαρίων σε μια από τις ακριβότερες συνοικίες του Βόρειου Λονδίνου, οι οποίες δεν έχουν ποτέ κατοικηθεί, ενώ αγοράστηκαν από το 1989 ώς το 1983 από μεσιτικές που δρούσαν για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Το περιοδικό Economist πήρε τη σκυτάλη και, προχωρώντας περαιτέρω την έρευνα, διαπίστωσε πως η μεσιτική Glentree International συνήψε συμφωνία «για λογαριασμό απροσδιόριστων ρωσικών συμφερόντων» και θα αγοράσει τα ακίνητα αυτά ως επένδυση.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, το Boomberg έχει την απάντηση: στη Βρετανία δεν ισχύουν περιορισμοί στην αγορά κατοικιών από ξένους και μπορεί να αγοράσει κανείς σπίτι εξ ονόματος μιας εταιρείας offshore.