ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανυποχώρητη η Μόσχα στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία

Ανυποχώρητη η Μόσχα στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία

Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συζητήσει για μια μείωση της τιμής του φυσικού αερίού για την Ουκρανία παρά μόνο αφού το Κίεβο διευθετήσει τις οφειλές του, ανέφερε σήμερα ένας Ρώσος υφυπουργός Ενέργειας.

«Για συζητήσουμε για έναν οποιονδήποτε συμβιβασμό, πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος», δήλωσε ο Ανατόλι Γιάνοφσκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

Το χρέος του φυσικού αερίου του Κιέβου προς τη Μόσχα ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 3,51 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ουκρανία αρνείται να το τακτοποιήσει και διαμαρτύρεται για την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει τις εκπτώσεις που είχαν συμφωνήσει μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την άνοδο στην εξουσία μιας νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που ισχύει στην Ουκρανία είναι μία από τις πλέον αυξημένες στις χώρες της Ευρώπης.

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι η πρώην σοβιετική Δημοκρατία έπρεπε, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, να προπληρώνει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, εγείροντας φόβους ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και την Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να προετοιμάσουν μια νέα συνάντηση, στα μέσα Μαΐου, του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ με τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Νόβακ και Γιούρι Προντάν αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν συνομιλίες τη 2α Μαΐου στη Βαρσοβία.