ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντιλ 10 δισ. στη συνδρομητική τηλεόραση

Ντιλ 10 δισ. στη συνδρομητική τηλεόραση

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται ο μεγιστάνας των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό γίγαντα στη συνδρομητική τηλεόραση. O BSkyB, ο βρετανικός όμιλος του Μέρντοχ, με δραστηριότητες στη συνδρομητική τηλεόραση, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με τη μεγαλύτερη μέτοχό του, την αμερικανική 21st Century Fox, αποσκοπώντας στην εξαγορά περιουσιακών της στοιχείων στην Ιταλία και τη Γερμανία. Εάν ευοδωθεί η συμφωνία, η οποία αποτιμάται σε 10 δισ. ευρώ, τότε θα ενισχυθούν σημαντικά οι δραστηριότητες του βρετανικού ομίλου στην ηπειρωτική Ευρώπη σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος συσπειρώνεται, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Η συμφωνία θα μεταφραζόταν σε αγορά από την BSkyB του μεριδίου της 21st Century Fox στη γερμανική Sky Deutschland. Το αντίτιμο εκτιμάται στα 3,2 δισ. ευρώ.

Μετά την απόκτηση του εν λόγω μεριδίου ο όμιλος της BSkyB θα υποβάλει προσφορά εξαγοράς για την υπόλοιπη εταιρεία.Επιπλέον, θα αποκτήσει και την ιταλική Sky Italia, ένα μεγάλο συνδρομητικό κανάλι αθλητικών αναμεταδόσεων. Το Sky Italia ανήκει εξ ολοκλήρου στην 21st Century Fox. Υπενθυμίζεται πως η ίδια η BSkyB ανήκει κατά 39% στην 21st Century Fox, η οποία, εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα απαλλαχθεί από τις δορυφορικές τηλεοπτικές υπηρεσίες της και θα επικεντρωθεί στον τομέα της ψυχαγωγίας. Επιπλέον, θα διατηρήσει τα δίκτυά της (συμβατικά και καλωδιακά), καθώς και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο.

Από την πλευρά του, ο όμιλος της BSkyB, ο οποίος ήδη είναι ο μεγαλύτερος πάροχος συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών στη Βρετανία, με την απόκτηση των νέων περιουσιακών στοιχείων θα πωλεί περιεχόμενο σε 8,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία και την Ιταλία. Πάντως, οποιαδήποτε απόπειρα της 21st Century Fox να αυξήσει το μερίδιο του 39% που διατηρεί στην BSkyB απαιτεί έγκριση των Αρχών. Το 2011 είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει ολόκληρη τη βρετανική εταιρεία. Ωστόσο, αναγκάστηκε να αποσυρθεί εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης, ύστερα από αποκαλύψεις για δημοσιογράφους εφημερίδων του κ. Μέρντοχ στη Βρετανία, οι οποίοι εφέροντο ότι υπέκλεπταν τηλεφωνήματα διασήμων.
Βloomberg, Reuters