ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Μ. Ντράγκι δηλώνει έτοιμος για επιπλέον νομισματική χαλάρωση

s23p2_1305plithor-eurozone
draghi

Η αποκάλυψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την περασμένη εβδομάδα ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν είναι ικανοποιημένο με την πορεία του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ότι είναι «άνετο» στην ιδέα να πάρει μέτρα στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου, έχει κάνει πολιτικούς και επενδυτές να αναρωτιούνται αν θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική και με ποιον τρόπο. Ως συνήθως, οι απόψεις διίστανται.

Μέχρι η ΕΚΤ να συνεδριάσει εκ νέου, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν λάβει νέες σημαντικές πληροφορίες και προβλέψεις σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο, ενώ αίνιγμα παραμένει αν και κατά πόσο θα επηρεαστούν από πιθανή ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Αν οι πληροφορίες που θα πάρει η ΕΚΤ, ιδίως αυτές για τον πληθωρισμό, αλλά και η διακύμανση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι αρνητικές, τότε η πλάστιγγα θα μπορούσε να γείρει αποφασιστικά υπέρ της λήψης νέων μέτρων τον Ιούνιο, με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού. Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει πόσο θα είναι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο του 2014. Στις 2 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση της Eurostat σχετικά με το ύψος του πληθωρισμού τον Μάιο και πριν από τη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν λάβει τις νέες εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού μέχρι και το 2016. Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης αναμένεται να επιταχυνθεί στο 0,3% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο, από 0,2% το δ΄ τρίμηνο του 2013 και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να φτάσει το 0,4%. Ωστόσο, «μια ελαφρώς ισχυρότερη οικονομία δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά», εκτιμάει μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλικής τράπεζας UniCredit για την Ευρωζώνη. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs προβλέπουν μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,10% από 0,25% και επιτόκιο καταθέσεων για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ στο -0,15%, από 0% σήμερα. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,7%, από 0,5% τον Μάρτιο, ωστόσο παραμένει αδιαλείπτως κάτω από το όριο του 1% από τον περασμένο Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή η νέα τριμηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνει ότι το 74% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η σημαντικότερη απειλή για την Ευρωζώνη είναι αυτή του αποπληθωρισμού. Αν απογοητεύσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο και κυρίως αν η ΕΚΤ αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2015 και το 2016 (τον Μάρτιο προέβλεψε πληθωρισμό 1,3% και 1,5% αντίστοιχα), τότε είναι πολύ πιθανό να αναλάβει δράση ο κ. Ντράγκι. Παρ’ όλα αυτά μόλις 8 στους 23 χρηματιστές που πήραν μέρος σε χθεσινή δημοσκόπηση του Reuters πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα επιβάλει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων τον Ιούνιο, με την πλειονότητα να θεωρεί ότι ο κ. Ντράγκι θα περιοριστεί σε λεκτικές παρεμβάσεις.

Το 40% αισιοδοξεί

Αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ανήσυχοι όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την ουκρανική κρίση, εμφανίζονται τραπεζίτες, χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στην τριμηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg. Το 40% των συμμετεχόντων εκτιμά πως η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται και το 43% πιστεύει ότι παραμένει σταθερή, ενώ μόλις το 12% θεωρεί ότι επιδεινώνεται. Ωστόσο, τον Ιανουάριο αυτοί που πίστευαν ότι η κατάσταση βελτιώνεται αποτελούσαν το 59% των ερωτηθέντων, αν και αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό από το 2009. Το 64% των επενδυτών θεωρεί ότι η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας βελτιώνεται, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η Ευρωζώνη με 49%. Παράλληλα, οι δύο περισσότερο υποσχόμενες αγορές θεωρούνται η αμερικανική (44%) και η ευρωπαϊκή (32%). Ωστόσο, το 74% των ερωτηθέντων ανησυχεί σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Τέλος, το 37% των επενδυτών αισθάνεται αισιόδοξο σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το 23% απαισιόδοξο και το 40% δεν είναι βέβαιο.