ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Μoody’s

Αναβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Μoody’s

H Μoody’s αναβάθμισε το χρέος της Πορτογαλίας από τη βαθμίδα Βa3 στην Ba2 της κατηγορίας των «σκουπιδιών» (junk), αναφερόμενη στη βελτίωση των συνθηκών τόσο στην οικονομία όσο και στις αγορές. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιφυλάχθηκε, επίσης, για το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης ενόψει της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο στις 17 Μαΐου. Η Standard & Poor’s και η Fitch αναβάθμισαν, την Παρασκευή, λίγο πριν από την ανακοίνωση της Moody’s, μόνο την προοπτική του χρέους της Πορτογαλίας από «αρνητική» σε «σταθερή», γεγονός που σημαίνει ότι τα χρεόγραφα της χώρας παραμένουν στην κατηγορία junk από τους τρεις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Αν και οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 4%, η βαθμολογία του χρέους της Πορτογαλίας στην κατηγορία junk είναι απαγορευτική για ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια, όπως πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία. Ολοι οι οίκοι αναγνωρίζουν τη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής στη χώρα, αλλά προειδοποίησαν πως οι ανάγκες χρηματοδότησής της θα είναι ιδιαίτερα υψηλές τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, το χρέος της χώρας στο 129% του ΑΕΠ μπορεί να αποβεί μη βιώσιμο εάν η χώρα χάσει την αναπτυξιακή δυναμική της. Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο για την προοπτική της χώρας είναι η αδύναμη απασχόληση. Η Moody’s αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση πως ενισχύεται η δυναμική ανάπτυξης της Πορτογαλίας και όχι αποκλειστικά στον τομέα των εξαγωγών αλλά και στην ευρύτερη οικονομία, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως οι υφιστάμενοι ρυθμοί ανάκαμψης είναι βιώσιμοι στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Η Standard & Poor’s έθιξε το ακανθώδες θέμα της ανεργίας, προειδοποιώντας πως «τα χαμηλά επίπεδα της απασχόλησης στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον σε συνδυασμό με τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις θα περιορίσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας». Και οι τρεις οίκοι θεωρούν, πάντως, πως είναι επιτεύξιμοι οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Η Moody’s και η S&P εκτιμούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 1,2% και 1,4%, αντίστοιχα, το τρέχον έτος. Η κυβέρνηση διαβλέπει ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 1,2% και έχει δεσμευτεί για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από το 5% σήμερα.