ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάταξη της εισοδηματικής ανισότητας συνιστά ο ΟΟΣΑ στη Γερμανία

Πάταξη της εισοδηματικής ανισότητας συνιστά ο ΟΟΣΑ στη Γερμανία

H Γερμανία θα πρέπει να επιδιώξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί η εντεινόμενη ανισότητα των εισοδημάτων και άρα ο κίνδυνος της φτώχειας στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, τονίζει ο ΟΟΣΑ. Στην τελευταία έκθεσή του για τη γερμανική οικονομία, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τάσσεται υπέρ της αύξησης κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο και όχι σε μεμονωμένους κλάδους της οικονομίας όπως ισχύει σήμερα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 8,50 ευρώ ανά ώρα έχει ήδη προωθηθεί από τη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, η οποία ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας μόλις προ πέντε μηνών.

Η ανάπτυξη στη γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται το 2014 και το 2015. Μέσα στην επόμενη 20ετία, όμως, είναι πολύ πιθανή η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της αύξησης του μέσου όρου ζωής στον πληθυσμό της χώρας, ένα πρόβλημα που προκύπτει από την απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Παρά τη σταθερή αύξηση της απασχόλησης και τη σημαντική μείωση της ανεργίας, η οποία επιτεύχθηκε κατά μεγάλο μέρος στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η ανισότητα στα εισοδήματα δεν έχει μειωθεί σημαντικά την περίοδο αυτή», αναφέρεται στην έκθεση. «Ο κίνδυνος της σχετικής φτώχειας έχει αυξηθεί αντί του αντιθέτου». Η σχετική φτώχεια προσδιορίζεται στην Ευρώπη ως το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας που μπορεί να επιβιώνει με αποδοχές κατά 60% χαμηλότερες του διάμεσου εισοδήματος.

Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει πως η ανισότητα των εισοδημάτων στη Γερμανία είναι χαμηλότερη από την πλειοψηφία των υπολοίπων κρατών-μελών του οργανισμού. Τονίζει, ωστόσο, ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας σε σημαντικό βαθμό. Πράγματι, οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν μειωθεί από το 73,2% επί του συνολικού εργατικού δυναμικού προ 16ετίας (1998) στο 66,2% το 2008 και το 66,5% προ τριετίας (2011). Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αύξηση της σχετικής φτώχειας αφορά τις θέσεις μερικής απασχόλησης που καλύπτονται από το 14,1% των εργαζομένων το 2011 έναντι του 10,9% το 1998. Οι θέσεις προσωρινής απασχόλησης έχουν αυξηθεί στο 7,9% το 2011 από το 5,8% του εργατικού δυναμικού το 1998. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιπροσώπευαν το 11,3% του εργατικού δυναμικού το 2011 συγκριτικά με το 10,4% που ίσχυε το 2008. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να μην προωθηθεί μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού για να «αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση». Προσθέτει δε ότι «στα 8,50 ευρώ ανά ώρα εργασίας θα αναλογούσε σχεδόν στο ήμισυ του διάμεσου μισθού, τοποθετώντας τη Γερμανία σε επίπεδα ανάλογα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Βρετανία, αλλά χαμηλότερα από τη Γαλλία. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως μια τέτοια αλλαγή θα επηρέαζε το 15% των εργαζομένων στη Γερμανία και το 23% των εργαζομένων στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

Χαλαρώνει η ΕΚΤ για τα stress test

Φαίνεται ότι μαλακώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την προαναγγελθείσα σκληρή γραμμή απέναντι στις τράπεζες της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ποιοτική αξιολόγησή τους (AQR), η οποία αναμένεται μαζί με τα τεστ κοπώσεως να αποκαταστήσουν τη φερεγγυότητα όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος των 18 κρατών-μελών της. Πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν μέσα στην εβδομάδα πως η ΕΚΤ έχει κάνει παραχωρήσεις προς τις 124 τράπεζες που καλούνται να υποβάλουν σειρά στοιχείων για να διευκρινιστεί εάν πληρούν τα κριτήρια της ποιοτικής αξιολόγησης των ισολογισμών τους (AQR).

Οι συμβιβασμοί αυτοί, ωστόσο, φαίνεται να αφορούν διαδικαστικές λεπτομέρειες όπως το ΦΠΑ των εταιρειών στις οποίες οι τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια, ενδιάμεσες διορίες που τελικά δεν τίθενται σε εφαρμογή και μείωση των στοιχείων για τα χαρτοφυλάκια δανείων. Απώτερος στόχος αυτών των παραχωρήσεων, όπως τόνισαν οι πηγές του Reuters, είναι να πραγματοποιηθεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο. Μάλιστα, μια πηγή του πρακτορείου δικαιολόγησε την πιο χαλαρή στάση της ΕΚΤ, αναφέροντας ότι θα ήταν άδικο να παρουσιάζεται εντελώς άκαμπτη και χωρίς κανένα ίχνος ρεαλισμού.