ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης η Buba

Υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης η Buba

Αλλαγή στάσης της Bundesbank έναντι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής σηματοδοτεί η διαφαινόμενη πρόθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας να στηρίξει για πρώτη φορά σειρά μέτρων που σκέπτεται να εφαρμόσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Το «οπλοστάσιο» Ντράγκι περιλαμβάνει μέτρα όπως μείωση επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που δεν έχει έως τώρα επιχειρήσει καμία μεγάλη κεντρική τράπεζα, χορήγηση νέων φθηνών δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και διακόπή απορρόφησης της ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει οι παλαιότερες αγορές ομολόγων. Στόχος της Bundesbank, που υπήρξε ώς τώρα επικριτική στις αναπτυξιακές κινήσεις του Μάριο Ντράγκι, είναι να αποτραπεί μια υπερβολικά παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, η στήριξή της στον κ. Ντράγκι θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τα επίπεδα πληθωρισμού το 2016 και συγκεκριμένα από το αν η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις της.

Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της Bundesbank. Ο Νικ Κούνις, επικεφαλής της μονάδας μακροοικονομικών της ΑΒΝ Amro NV στο Αμστερνταμ, εκφράζει την εκτίμηση πως «η Bundesbank μάλλον δεν έχει πρόβλημα εάν ο Ντράγκι λάβει μέτρα τον Ιούνιο, αλλά δεν έχει κλείσει η συμφωνία». Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, οικονομολόγοι των Goldman Sachs, BNP Paribas και Citigroup προέβλεψαν μείωση επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κεντρική τράπεζα παραμένει κάθετη κατά των μαζικών αγορών ομολόγων, της γνωστής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Στους κόλπους της επικρατεί η συλλογιστική ότι οι αποδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων είναι ήδη αρκετά χαμηλές και μια ποσοτική χαλάρωση δεν θα λειτουργούσε ευεργετικά, ενώ θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Την πληροφορία περί επικείμενης στήριξης της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στα σχέδια του κ. Ντράγκι ανέφεραν στη Wall Street και στο Bloomberg πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού ρεπορτάζ το ευρώ διολίσθησε σε νέα χαμηλά μηνός και κυμαινόταν το βράδυ σε επίπεδα οριακά πάνω από τα 1,37 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα τον Ιούνιο με σκοπό την τόνωση της ρευστότητας και την ανακοπή της υποχώρησης του πληθωρισμού, που βρίσκεται στο 0,7%, σαφώς κάτω του στόχου του 2%.

Υποχώρηση ZEW για πέμπτο μήνα

Την ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομίας ενέτεινε χθες η είδηση πως υποχώρησε περισσότερο από τις προβλέψεις η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανία. Ο σχετικός δείκτης του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW υποχώρησε τον Μάιο για πέμπτο συναπτό μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμισι έτους. Βρίσκεται, έτσι, στις 33,1 μονάδες από τις 43,2 στις οποίες βρισκόταν τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για διατήρησή του στο επίπεδο των 41,0 μονάδων. Βελτίωση σημείωσε, πάντως, ο επιμέρους δείκτης των υφιστάμενων συνθηκών που κατέγραψε άνοδο στις 62,1 μονάδες από τις 59,5 στις οποίες βρισκόταν τον Απρίλιο κι ενώ οι εκτιμήσεις μιλούσαν για βελτίωσή του μόλις στις 60,5. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW, Κλέμενς Φουστ, «υπάρχουν ήδη οι ενδείξεις πως η Γερμανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης». Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, πως οι μειωμένες προσδοκίες των ειδικών για τη Γερμανία πρέπει να ιδωθούν μέσα από το πρίσμα της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης που είχε προηγηθεί το πρώτο τρίμηνο.