ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατηγορίες για δωροδοκίες κατά της GlaxoSmithKline στην Κίνα

Κατηγορίες για δωροδοκίες κατά της GlaxoSmithKline στην Κίνα

Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της γιγάντιας βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline (GSK) ότι έδωσε προσωπικά εντολή για πολλές δωροδοκίες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας έρευνας δέκα μηνών που δημοσιεύονται σήμερα από τον επίσημο Τύπο.

Σύμφωνα με την αστυνομία της μητρόπολης Τσανγκσά (κεντρική Κίνα), ο Μαρκ Ράιλι, πρώην υπεύθυνος των επιχειρήσεων της GSK στην Κίνα, «διέταξε τις εμπορικές ομάδες του να δωροδοκήσουν νοσοκομεία, γιατρούς και ιατρικές οργανώσεις» για να αυξήσουν τις πωλήσεις του ομίλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «παράνομα εισοδήματα» δισεκατομμυρίων γιουάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Ράιλι και δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, οι Ζανγκ Γκουοουέι και Ζάο Χονγκγιάν, είχαν επίσης δωροδοκήσει κυβερνητικά στελέχη στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Καθώς η αστυνομία της Τσανγκσά παρέδωσε τα συμπεράσματα των ερευνών της, η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης, διευκρίνισε το Νέα Κίνα.

«Παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά τις κατηγορίες αυτές, οι οποίες μας ανησυχούν βαθιά και αφορούν (πρακτικές) εντελώς αντίθετες στις αξίες που υπερασπίζουμε», αντέδρασε ένας εκπρόσωπος της GSK.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές στο θέμα αυτό», πρόσθεσε – μια θέση που είχε ήδη προβληθεί επανειλημμένα από τον όμιλο στη διάρκεια της έρευνας.

Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2013 πως άρχισαν μια έρευνα εναντίον της GSK κατηγορώντας το βρετανικό εργαστήριο ότι εγκαθίδρυσε ένα εκτεταμένο σύστημα διαφθοράς με στόχο να ενισχύσει τον τζίρο του.

Σχεδόν 500 εκατ. δολάρια (380 εκατ. ευρώ) καταβλήθηκαν έτσι από το 2007, μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων και προγραμμάτων χορηγιών, σε ιατρικό προσωπικό ή αξιωματούχους, σύμφωνα με την αστυνομία.