ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έναρξη του Μουντιάλ τρομάζει τις αγορές

Η έναρξη του Μουντιάλ τρομάζει τις αγορές

Παράδοξες συμπτώσεις έχουν διαπιστώσει οι οικονομολόγοι ανάμεσα στις διοργανώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, του δημοφιλούς Μουντιάλ, και σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις. Συμπτώσεις, που μπορούν να ερμηνευθούν ως ένδειξη ότι το εν λόγω αθλητικό γεγονός φέρνει κακοτυχία στην οικονομία. Ετσι, η επικείμενη έναρξη της φετινής διοργάνωσης στις 12 Ιουνίου εξωθεί ορισμένους οικονομολόγους να υποθέσουν ποιες θα μπορούσαν να είναι φέτος οι πηγές μιας νέας «φούσκας» που θα επιφέρει δεινά όχι μόνον σε όσους χάσουν οι ομάδες τους αλλά και στις ίδιες τις αγορές.

Από τη γέννησή του το 1930, το Μουντιάλ συνέπεσε με την πρώτη χρονιά της Μεγάλης Υφεσης και οι κακές συμπτώσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις μέρες μας: το 1990 συνέπεσε με την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων που άρχισε στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε το 1994 στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το 1998 με την κρίση των ασιατικών οικονομιών και την κατάρρευση του αμερικανικού επενδυτικού fund Long Term Capital Management, το 2006 με την έναρξη της κρίσης των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ αλλά και το 2010 με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

«Με προβληματίζουν οι συμπτώσεις», δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο οικονομολόγος Ντάριο Πέρκινς, της Lombard Street Research, και αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη φορά.

Ως υποψήφιες «φούσκες» αναφέρει ο Πέρκινς πρώτα απ’ όλα τα Abenomics, όπως έχει γίνει γνωστή η πολιτική χαλάρωσης με την οποία προσπαθεί να τονώσει την ιαπωνική οικονομία ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε υποχώρηση το γιεν και σε εκτίναξη τον δείκτη Nikkei από τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε ανέλαβε ο Αμπε. Στα υπ’ όψιν, επίσης, και η κινεζική οικονομία, που βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση. Στα πιθανά δεινά συγκαταλέγεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Τον Μάρτιο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Κυριότερη πηγή ανησυχίας παραμένουν οι κίνδυνοι που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Οπως τονίζει ο Πέρκινς, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στην Ουκρανία: «Πολλά είναι πιθανόν να συμβούν και μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές».