ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων κατά του πληθωρισμού εντός του Ιουνίου

s23_ekt-plithorismos_1505
ecb2--3

Πακέτο μέτρων, όπως νέα μείωση όλων των επιτοκίων δανεισμού και παροχή νέων στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ. Στόχος των υπό εξέταση μέτρων, που είναι πιθανό να ανακοινωθούν τον Ιούνιο, είναι η ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η διατήρηση του κόστους του χρήματος σε χαμηλό επίπεδο και τελικά η ενίσχυση του πληθωρισμού που παραμένει για έβδομο συνεχή μήνα κάτω από το 1%. Ωστόσο, προς το παρόν αποκλείονται ριζοσπαστικότερα μέτρα όπως οι μαζικές αγορές περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή η ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζουν ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία.

Τα μέτρα που εξετάζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης διαφέρουν ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι πιθανότητες για ανακοίνωση νέων μέτρων αυξάνονται καθημερινά, με πολλούς αναλυτές να προεξοφλούν τη λήψη τους στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Reuters, τα υπό συζήτηση μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού και του επιτοκίου για καταθέσεις τραπεζών στην ΕΚΤ κατά 0,10%-0,20%, από τα επίπεδα του 0,25% και του 0% όπου βρίσκονται σήμερα. Καμία μεγάλη κεντρική τράπεζα δεν έχει επιβάλει αρνητικό επιτόκιο δανεισμού στις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματά τους για ασφάλεια σε αυτήν. Εφόσον αποφασιστεί αυτό το μέτρο, θα έχει σκοπό να τονώσει τη χορήγηση δανείων, αν και ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούσαν να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Χθες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει σε αρνητικό επίπεδο το επιτόκιο για τις καταθέσεις τραπεζών στην ΕΚΤ και να χορηγήσει νέο πακέτο μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων προς τις τράπεζες με σκοπό να ενισχύσει τον δανεισμό προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ετοιμάζουμε πολλά πράγματα. Θα μπορούσαμε να ξαναδανείσουμε χρήματα στις τράπεζες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (LTRO), πιθανότατα υπό όρους», είπε ο κ. Πρατ. Σε αντίθεση με τους δύο πρώτους γύρους τριετών δανείων που είχε δώσει η ΕΚΤ στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012, αυτή τη φορά σκοπεύει να τα συνοδεύει από όρους (π.χ. υψηλότερο επιτόκιο) στην περίπτωση που οι εμπορικές τράπεζες δεν χορηγήσουν τα δάνεια που θα λάβουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται να χάνει έδαφος η πρόταση γι’ αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS) μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Πρατ σημείωσε χθες ότι δεν θεωρεί πιθανή την υιοθέτηση της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης, εκτός και αν επιδεινωθούν οι συνθήκες: «Πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί μόνο αν η οικονομία και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξελιχθούν σημαντικά πιο άσχημα απ’ όσο περιμένουμε». Τόσο ο κ. Πρατ όσο και ακόμη ένα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Ιβ Μερς, είπαν χθες ότι είναι πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης οι εμπορικές τράπεζες να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για δάνεια.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν είπε χθες ότι η Bundesbank είναι έτοιμη να δράσει εφόσον χρειάζεται, αλλά προσέθεσε ότι δεν είναι ταιριαστό κάθε μέτρο απ’ αυτά που συζητούνται για όλα, προσθέτοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση πιθανώς δεν είναι το κατάλληλο μέτρο για να καταπολεμηθεί το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα περιμένει να πληροφορηθεί, στις αρχές Ιουνίου, τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού μέχρι και το 2016.