ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κινεζική οικονομία φλερτάρει επικίνδυνα με την επιβράδυνση

Η κινεζική οικονομία φλερτάρει επικίνδυνα με την επιβράδυνση

Για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια ενδέχεται να μην επιτύχει η Κίνα τον στόχο που έχει θέσει για την ανάπτυξη το 2014. Ολα δείχνουν πως η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο είναι πιο απότομη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, και οι ηγέτες της προειδοποιούν τον κινεζικό λαό για τη νέα πραγματικότητα.

Ειδικότερα, στόχος του Πεκίνου για το τρέχον έτος είναι αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 7,5% και αν επιτευχθεί θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που έχει σημειώσει από το 1990. Σύμφωνα, βέβαια, με τον πρωθυπουργό, Λι Κεκιάνγκ, αρκεί μια ανάπτυξη της τάξεως του 7,2% ανά έτος για να δημιουργεί η κινεζική οικονομία τις αναγκαίες θέσεις εργασίας. Αν πάλι αποτύχει στον επίμαχο στόχο, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 1999, οπότε ο ρυθμός ανάπτυξης δεν υπερέβη το 7,6%, ενώ ο στόχος ήταν 8,0%. Οι εκτιμήσεις κατατείνουν σε μια τέτοια αποτυχία καθώς ήδη παρατηρείται ταχεία επιβράδυνση: το πρώτο τρίμηνο του έτους το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% και αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 7,1% για το δεύτερο τρίμηνο.

«Διατηρούμε την εκτίμησή μας πως ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ υποχωρεί και εξακολουθούμε να προβλέπουμε επιβράδυνσή του στο 7,1% για το δεύτερο τρίμηνο», τονίζει σχετικά ο Ζανγκ Ζιβέι, οικονομολόγος της Nomura. Σημειωτέον ότι η εν λόγω ιαπωνική τράπεζα προβλέπει πως η ανάπτυξη της Κίνας στο σύνολο του τρέχοντος έτους θα είναι 7,4%, ενώ ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η πρόβλεψη της Societe Generale, που μιλάει για 7,2%. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε τους Κινέζους, μέσω ανακοίνωσής του στην επίσημη ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης, πως πρέπει να προσαρμοσθούν στη «νέα, κανονική» κατάσταση των χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και να «παραμείνουν ψύχραιμοι» εν μέσω επιβράδυνσης. Τόνισε, βέβαια, πως «δεν έχουν αλλάξει τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, που εξακολουθεί να διανύει μια σημαντική περίοδο στρατηγικών ευκαιριών». Ομοίως ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, δήλωσε προ ημερών ότι εφεξής στόχος της κυβέρνησης θα είναι ένα ποιοτικό είδος ανάπτυξης και η αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου της Κίνας.

Οι χρηματαγορές δεν φαίνεται, πάντως, να ανησυχούν καθώς προεξοφλούν πως, παρά τις παραινέσεις προς τους πολίτες της Κίνας να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν για να αποτρέψουν μια περαιτέρω επιβράδυνση με κάποια μέτρα τόνωσης ανάλογα εκείνων που έλαβαν το περασμένο έτος. Οικονομολόγοι της τράπεζας HSBC ανέφεραν στο Ρόιτερς πως το Πεκίνο πρέπει να προχωρήσει σε λίγο πιο χαλαρή πολιτική μέσα στους επόμενους μήνες, «αν όχι τις επόμενες εβδομάδες», προκειμένου να αποτρέψει μια περαιτέρω διολίσθηση των ρυθμών ανάπτυξης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι εν λόγω οικονομολόγοι, «οι πολιτικοί της Κίνας διαθέτουν άφθονο οπλοστάσιο και πιστεύουμε πως θα το χρησιμοποιήσουν πιο ενεργά τους επόμενους μήνες».

Μέχρι στιγμής, βέβαια, οι πολιτικοί ταγοί αποκλείουν τη λήψη δυναμικών μέτρων με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Τζου Ξιαοτσουάν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως η κεντρική τράπεζα της χώρας θα εφαρμόσει πολιτική που θα αναχαιτίζει την πτώση της οικονομίας, αλλά δεν θα λάβει μέτρα μεγάλης κλίμακας για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.