ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Στο 0,8% η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο, στάσιμη η Γαλλία

Γερμανία: Στο 0,8% η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο, στάσιμη η Γαλλία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιταχύνθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, περισσότερο του αναμενόμενου από τους αναλυτές, ενώ η γαλλική οικονομία έμεινε απροσδόκητα στάσιμη στο ίδιο διάστημα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο, ενώ με βάση αναθεωρημένα στοιχεία είχε αυξηθεί κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2013. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία αύξηση κατά 0,1% του γαλλικού ΑΕΠ.

Η Γερμανία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης από τη μεγαλύτερη ύφεσή της, σε μία περίοδο που ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην περιοχή ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει τη νομισματική στήριξη.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί στη συνέχεια του έτους. Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος και 2% το 2015.

Η ανάπτυξη στη Γερμανία προέκυψε κυρίως από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Οι επενδύσεις σε κατασκευές και μηχανολογικό εξοπλισμό επίσης αυξήθηκαν, ενώ το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη, με χαμηλότερες εξαγωγές και υψηλότερες εισαγωγές απ' ότι στο προηγούμενο τρίμηνο.