ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τιμόνι της Samsung ο Λι ο νεότερος

Στο τιμόνι της Samsung ο Λι ο νεότερος

Ο νοτιοκορεατικός βιομηχανικός, πολυσχιδής όμιλος της Samsung βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο, καθώς φαίνεται να γυρίζει σελίδα και να αλλάζει επικεφαλής. Ο 72χρονος πρόεδρός της Λι Κουν Χι υποχρεώθηκε να νοσηλευθεί τις τελευταίες ημέρες, αφότου υπέστη καρδιακή προσβολή.

Ο γιος του, Τζέι Λι, ο οποίος από το 2012 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου της Samsung, έρχεται στο προσκήνιο. Πριν από τη θέση αυτή είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της στο πλαίσιο του σχεδίου για την ομαλή διαδοχή στη Samsung. Αρκετά νωρίς ο πατέρας του Λι, Κουν Χι, είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να τον διαδεχθεί ο γιος του, μεταβιβάζοντάς του περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Λόγω της μεταβίβασης αυτής το 2012 είχε ξεσπάσει μεγάλη δικαστική διαμάχη με την αδελφή και τον αδελφό και άλλο συγγενικό πρόσωπο του Λι Κουν Χι.

Σημειωτέον πως ο νοτιοκορεατικός όμιλος διατηρεί ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες εκτείνονται από την υψηλή τεχνολογία και τις ασφάλειες έως τη ναυπηγική, τα κινητά τηλέφωνα και τις κατασκευές. Το 2012, τα συνολικά έσοδα της Samsung ανέρχονταν σε 380 τρισ. γουόν, δηλαδή 371 δισ. δολάρια, τα οποία και αντιστοιχούν στο 25% και πλέον του ονομαστικού ΑΕΠ της Νότιας Κορέας. Ο Τζέι Λι, ο οποίος καλείται να τον αναλάβει, είναι 45 χρόνων, δεν αγαπά τη δημοσιότητα και την τηλεοπτική προβολή, έχει σπουδάσει Ασιατική Ιστορία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και διαθέτει μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιo Kέιο του Τόκιο.

Σε όσους αμφιβάλλουν για τις δυνατότητές του να τεθεί επικεφαλής της Samsung, υπάρχει απάντηση. «Ο αντιπρόεδρός μας Τζέι Λι έχει στρατηγική σκέψη και είναι ιδιαίτερα επίμονος έως ότου επιτύχει τους στόχους του», δηλώνει στέλεχος της εταιρείας, που διατηρεί την ανωνυμία του. «Αναλαμβάνει τα πράγματα, τα οποία άλλα υψηλόβαθμα στελέχη δεν θα επέλυαν μόνα τους, όπως το να αφιερώνει πολύ χρόνο σε συναντήσεις με κομβικούς πελάτες μας και να εξασφαλίζει κατόπιν μία συμφωνία, η οποία αρχικά φαινόταν αδύνατη».

Τα νοτιοκορεατικά μίντια τον αποκαλούν «εστεμμένο πρίγκιπα της Samsung», αν και ο ίδιος αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα δεν εμφανίζεται. Εξαιρουμένου του πολύκροτου διαζυγίου στις αρχές του 2009, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή του Τζέι Λι εκτός Samsung.

Οι προκλήσεις του διαδόχου

Ο «εστεμμένος πρίγκιπας της Samsung» μιλάει αγγλικά και ιαπωνικά και αποτελεί το δημόσιο πρόσωπο του ομίλου τα τελευταία χρόνια. Αν και ο όμιλος εθεωρείτο ανέκαθεν μυστικοπαθής, ο Τζέι Λι έχει πολύ πιο επικοινωνιακή εικόνα, με επαφές με πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στην Κίνα, στις ΗΠΑ κ.α. Tο 2013 ο επικεφαλής της Google Λάρι Πέιτζ προσκλήθηκε στη Νότια Κορέα από τον πρόεδρο της χώρας και ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησε ήταν ο Λι ο νεότερος. Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι ευτυχής η συγκυρία που αναλαμβάνει τα ηνία. H ραγδαία αύξηση πωλήσεων στα έξυπνα κινητά υποχωρεί και χρειάζεται διερεύνηση νέων δραστηριοτήτων. Αναμένεται ότι ο βραχίονας με τα έξυπνα κινητά της Samsung πρώτη φορά σε τρία χρόνια θα δείξει μείωση κερδών φέτος. «Η Samsung εξετάζει τα νέα πεδία της τηλεϊατρικής, καθώς και της συνεργασίας με αυτοκινητοβιομηχανίες για ηλεκτρικές μπαταρίες κα ενσωμάτωση έξυπνων κινητών στα συστήματα πλοήγησης οχημάτων», παρατηρεί ο Χονγκ Τζέονγκ Γόονγκ, διαχειριστής κεφαλαίων της Alpha Asset Management. «Αλλωστε, αναπόφευκτα ο Τζέι Λι θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις να δείξει τι αξίζει και να δώσει νέες κατευθύνσεις».