ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Αιφνιδιαστική πτώση του ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο του έτους

Πορτογαλία: Αιφνιδιαστική πτώση του ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο του έτους

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατέγραψε μια αιφνιδιαστική πτώση κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο, υφιστάμενο συρρίκνωση έπειτα από την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας που ξεκίνησε την άνοιξη του 2013.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Ine) της χώρας, αναθεωρώντας ελαφρά προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση (0,6%).

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 «οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών», διευκρινίζει η Ine.

Η είδηση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Πορτογαλία, η οποία ετοιμάζεται το Σάββατο να βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και να επιστρέψει στις αγορές χωρίς δίχτυ ασφαλείας.
Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, η μείωση αυτή δεν θα πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας που προβλέπεται να σημειωθεί φέτος.