ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαίωμα βέτο θα έχει το Παρίσι στην εξαγορά στρατηγικών επιχειρήσεων

Δικαίωμα βέτο θα έχει το Παρίσι στην εξαγορά στρατηγικών επιχειρήσεων

Σε δραστική παρέμβαση προχώρησε το Παρίσι αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη εξαγορά του βραχίονα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Alstom από την General Electric (GE), με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν για «προστατευτισμό». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τής δίνεται το δικαίωμα του βέτο σε εξαγορές γαλλικών επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία από ξένους παράγοντες. Η πρωτοβουλία αυτή δυνητικά εμποδίζει την απόκτηση από την αμερικανική GE του ομίλου της Alstom, ο οποίος κατασκευάζει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υπερταχείες (τα γνωστά τρένα TGV). Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, το εν λόγω διάταγμα δίνει στο γαλλικό κράτος ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες για να εμποδίσει εξαγορές από ξένους επενδυτές στους τομείς της ενέργειας, του νερού, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της υγείας.

Η οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα προϋποθέτει πλέον την έγκριση του υπουργού Οικονομικών. Η κατεύθυνση αυτή της κυβέρνησης δεν είχε γίνει σαφής το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, ο υπουργός Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούρ, δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του όταν πληροφορήθηκε καθυστερημένα τα περί προσέγγισης της GΕ και διεμήνυσε στη διοίκηση της Alstom πως εάν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του, δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε. «Υπάρχoυν τομείς ζωτικής στρατηγικής σημασίας για τη Γαλλία», υπογράμμισε. «Η Alstom και η General Electric έχουν τη δική τους ατζέντα, αλλά κι εμείς τη δική μας». Ο Γάλλος υπουργός ευνοεί τη συνένωση δυνάμεων της Alstom με τη γερμανική Siemens, η οποία έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον. Υπέρ της συμμαχίας αυτής τάχθηκε προ ημερών και το Βερολίνο. Θα πρέπει να αναφερθεί επ’ αυτού πως η διοίκηση της Alstom θεωρεί θετική την πρόταση των 16,9 δισ. δολαρίων της GE για τον ενεργειακό της κλάδο, αλλά κρατά ανοιχτή την πόρτα και προς τη γερμανική Siemens. Εχει δώσει στην τελευταία περιθώριο έως τα τέλη του μηνός για να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση.

Προβλήματα

Πριν από δέκα χρόνια, η γαλλική κυβέρνηση είχε διαθέσει κρατικούς πόρους για να διασώσει την Alstom, η οποία εκτός των άλλων τροφοδοτεί με εργαλειομηχανικό εξοπλισμό τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Εξ ου και έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση, καθώς εκπροσωπεί τη μηχανολογική ισχύ της Γαλλίας. Καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το Ρόιτερς, αναφέρουν πως «με το τελευταίο προεδρικό διάταγμα εξομαλύνονται οι συζητήσεις τόσο με την General Electric όσο και με τη Siemens, και οι απαιτήσεις μας ενισχύονται». Πάντως, δεν είναι απαραίτητο να γίνει χρήση του δικαιώματος του βέτο, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, απλώς είναι απαραίτητο η Γαλλία να έχει μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από πλευράς τους, οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δυσαρεστήθηκαν από την κίνηση του Παρισιού, θεωρώντας ότι υποκρύπτει προστατευτισμό ή, καλύτερα, «οικονομικό πατριωτισμό», όπως τον διατυπώνουν οι Γάλλοι. Η θέση αυτή ήταν κομβική κατά τη θητεία του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τo 2005, με αφορμή την απόπειρα εξαγοράς του γαλλικού κολοσσού της Danone από τον αμερικανικό της PepsiCo. Ο αρμόδιος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά στην Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, φάνηκε προσεκτικός στις διατυπώσεις: «Θα εξετάσουμε τι ισχύει στη νομοθεσία της Ε.Ε., καθώς και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Πάντως, η γαλλική ρύθμιση δεν θα πρέπει να εκτείνεται σε ένα τόσο ευρύ φάσμα και να παραπέμπει όλες τις συμφωνίες σε μία εθνική αρχή, καθώς αυτό συνιστά προστατευτισμό». Τέλος, αναφέρεται ότι και στη Βρετανία και τη Σουηδία αυτήν την περίοδο εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξαγοράς εταιρειών από ξένους επενδυτές.