ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο κοντά στη λήψη μέτρων νομισματικής χαλάρωσης η ΕΚΤ

Πιο κοντά στη λήψη μέτρων νομισματικής χαλάρωσης η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επεξεργάζεται ευρεία δέσμη μέτρων και είναι αποφασισμένη ν’ αναλάβει δράση, εφόσον χρειαστεί, δήλωσαν χθες κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Τράπεζας μείωσαν το ύψος του πληθωρισμού στις προβλέψεις τους.

Μιλώντας χθες από την Κρακοβία, το μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, τόνισε ότι η Τράπεζα επεξεργάζεται «πολλά εργαλεία», πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορεί να φαντάζονται οι δημοσιογράφοι και οι οικονομικοί αναλυτές. Ο κ. Μερς προσέθεσε ότι «ακριβή (εργαλεία) θα δείτε μετά τη συνάντηση του Ιουνίου». Παράλληλα, 55 ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της ΕΚΤ μείωσαν την πρόβλεψή τους για το επίπεδο του πληθωρισμού το 2016 στο 1,5% από 1,7%, πρόβλεψη που είναι πολύ χαμηλότερη από τον επίσημο στόχο του 2%. Χθες, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο κυμάνθηκε στο 0,7%, από 0,5% τον Μάρτιο, παραμένοντας κάτω από το όριο του 1%, το οποίο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει χαρακτηρίσει «επικίνδυνη ζώνη», για έβδομο συνεχή μήνα. Παράλληλα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο ήταν μόλις 0,2% έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 0,4%.

Ολ’ αυτά τα στοιχεία εντείνουν την πίεση προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση στην προσεχή συνεδρίαση, στις 5 Ιουνίου. Την Τετάρτη, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η ΕΚΤ προετοιμάζει πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει μείωση όλων των επιτοκίων δανεισμού, περιλαμβανομένου αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων για τράπεζες, και μέτρα όπως νέα στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες με όρους ώστε να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής αρνητικού επιτοκίου δανεισμού για τις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, ο κ. Μερς απάντησε ότι το μέτρο «είναι σίγουρα στο ράφι, αν το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο».

Μιλώντας, χθες, στο Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα εφόσον χρειαστεί, και δεν αποκλείουμε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής». Τις τελευταίες ημέρες, πολλά στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος Πέτερ Πρατ, ο κ. Μερς και χθες ο κ. Κονστάνσιο, τόνισαν την ανάγκη οι εμπορικές τράπεζες να ενισχύσουν την παροχή δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η πιστωτική επέκταση είναι αρνητική στην Ευρωζώνη για 24 συνεχόμενους μήνες.

Ανάπτυξη 0,2%

Απογοητευτικός αποδείχθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο του 2014, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ελπίδες για επιτάχυνση της ανάκαμψης. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013, με τη γαλλική οικονομία να μένει στάσιμη και τα ΑΕΠ Ιταλίας (-0,1%), Ολλανδίας (-1,4%), Φινλανδίας (-0,4%) και Πορτογαλίας (-0,7%) να συρρικνώνονται. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης οφείλεται στην ανάπτυξη της γερμανικής (0,8%) και της ισπανικής (0,6%) οικονομίας. «Τα στοιχεία προκαλούν μεγάλη απογοήτευση, διότι φαίνεται ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί ν’ απέχει… από τη βιώσιμη ανάκαμψη», σχολίασε στο Reuters ο κ. Πέτερ Βάντεν Χούτε, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την Ευρωζώνη. Η πλειονότητα των οικονομολόγων προέβλεπε επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013. H μηδενική ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θέτει σε κίνδυνο τον στόχο μείωσης του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος, δεδομένου ότι αυτός έχει βασιστεί σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% το 2014.