ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Λονδρέζοι πλούτισαν 5 φορές περισσότερο από άλλους Βρετανούς

Οι Λονδρέζοι πλούτισαν 5 φορές περισσότερο από άλλους Βρετανούς

Από το 2006 έως σήμερα ο πλούτος των νοικοκυριών του Λονδίνου πολλαπλασιάσθηκε τόσο ώστε σήμερα να είναι υπερπενταπλάσιος του πλούτου που κατά μέσον όρο κατέχουν τα νοικοκυριά στην υπόλοιπη Αγγλία.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, έχει σημειώσει αύξηση 31%, ενώ στην υπόλοιπη Αγγλία αυξήθηκε κατά μέσον όρο 6%.

Στον αντίποδα των νοικοκυριών του Λονδίνου, βρίσκονται τα νοικοκυριά ορισμένων περιοχών της χώρας που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την ύφεση. Tο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας είναι το μοναδικό που εμφανίζει πτώση του πλούτου των νοικοκυριών κατά 10% από το 2006 μέχρι το 2012. Η στατιστική υπηρεσία αποδίδει την εξέλιξη αυτή κυρίως στην πτώση της αξίας των ακινήτων στην περιοχή, ενώ διαπιστώνει πόσο καθοριστικός παράγοντας είναι ο πλούτος που συγκεντρώνουν ορισμένα νοικοκυριά με την αποταμίευσή τους σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας σχετικά με τον πλούτο και τα περιουσιακά στοιχεία των Βρετανών. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής ήρθε σε επαφή με περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά το διάστημα 2010-2012. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε προκύπτει πως το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών της Βρετανίας κατέχει το 44% του συνολικού πλούτου, ενώ το φτωχότερο 50% μόλις το 9% του πλούτου. Παράλληλα, το 11% των νοικοκυριών κατέχει όχι μόνον κύρια κατοικία αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Στον αντίποδα βρίσκεται το 1/4 των νοικοκυριών που έχει χρέη από τις πιστωτικές του κάρτες και ανάλογο ποσοστό δεν καλύπτεται από κάποιο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο.