ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανάπτυξη κατά 5,9% της Ιαπωνίας

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανάπτυξη κατά 5,9% της Ιαπωνίας

Θεαματική ανάπτυξη 5,9% σε ετήσια βάση σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους η μέχρι σχετικά προσφάτως στάσιμη οικονομία της Ιαπωνίας. Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες, που σημείωσαν αύξηση 2,1% και λιγότερο η επιτυχία της πολιτικής του πρωθυπουργού, Σίντζο Αμπε, που ωστόσο έχει πράγματι τονώσει την ιαπωνική οικονομία. Μεταξύ οικονομικών αναλυτών επικρατεί, πάντως, προβληματισμός σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων σχεδόν τριών ετών και σε τριμηνιαία βάση μεταφράζεται σε 1,5% αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Οφείλεται, όμως, στις αγορές τις οποίες επέσπευσαν οι Ιάπωνες την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου γνωρίζοντας πως την 1η Απριλίου θα ετίθετο σε ισχύ η πρώτη φάση αύξησης του ΦΠΑ στο 8%. Σημειωτέον πως η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει περαιτέρω τον ΦΠΑ, αν το κρίνει απαραίτητο, στο 10% το επόμενο έτος. Δεδομένου ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ιαπωνία αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της οικονομίας, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως οι καταναλωτικές δαπάνες θα σημειώσουν καθίζηση το δεύτερο τρίμηνο καθώς ήδη ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ με αποτέλεσμα η οικονομία να επανέλθει σε στασιμότητα.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Ιάπωνας Μαρσέλ Τιεγιάντ στην Capital Economics, προεξοφλούν συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ άλλοι επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανάπτυξη το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας που τον Απρίλιο τετραπλασιάστηκε φθάνοντας στα 1,45 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 10,2 δισ. ευρώ. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 6% σε τριμηνιαία βάση, καθώς η πολιτική παροχής ρευστότητας που έχει εφαρμόσει ο Αμπε έχει προκαλέσει διολίσθηση του γιεν καθιστώντας φθηνά τα ιαπωνικά προϊόντα. Παράλληλα, όμως, η ίδια πολιτική καθιστά ακριβές τις εισαγωγές για την Ιαπωνία, που εξακολουθεί να εισάγει τεράστιες ποσότητες καυσίμων προκειμένου να αναπληρώσει την αποχή από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αποτρέψει τις επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση του ΦΠΑ μέσω πακέτου δαπανών ύψους 5,5 τρισ. γιεν, ποσού αντίστοιχου των 3,9 δισ. ευρώ, και με εκτεταμένες φοροαπαλλαγές που αποσκοπούν στο να τονώσουν τις επενδύσεις και να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, ανέφερε χθες ότι οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού εξωθούν ήδη σε αυξήσεις μισθών και τιμών, και δήλωσε αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του 2% που έχει θέσει για τον πληθωρισμό. Ο ίδιος υπογράμμισε, πάντως, την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βρει η Ιαπωνία λύσεις για τα μακροχρόνια προβλήματά της, όπως είναι η μείωση του πληθυσμού στις ηλικίες εκείνες που αποτελούν τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και το εργατικό δυναμικό της χώρας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος, είναι βέβαιο ότι η προσφορά εργαζομένων θα αποτελέσει ζήτημα στο εγγύς μέλλον». Ο Κουρόντα έχει αντικρούσει τις προσδοκίες της αγοράς, αποκλείοντας τη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής.