ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φαινόμενο του Μαΐου μπορεί φέτος να μην επιβεβαιωθεί

Το φαινόμενο του Μαΐου μπορεί φέτος να μην επιβεβαιωθεί

«Πούλα τον Μάιο και φύγε». Αυτό το απόφθεγμα του χρηματιστηριακού κόσμου εφαρμόζεται σταθερά από τους επενδυτές την τελευταία τετραετία.

Κάθε χρόνο από το 2010, τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο έχουν υποστεί μεγάλες διορθώσεις στις αξίες τους ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα που επιτυγχάνονται τον Μάιο και τα χαμηλά επίπεδα του καλοκαιριού και των αρχών του φθινοπώρου. Το ποσοστό διόρθωσης έφθασε το 15% το 2011, το 9% το 2012 και το 5% το 2013 όπως φαίνεται από τις διακυμάνσεις του δείκτη Standard & Poor’s. Μπορεί η εφαρμογή αυτού του άτυπου «νόμου» να φαίνεται λογική, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και φέτος ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones εκτοξεύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό κατά τα τέλη Απριλίου, ενώ ο δείκτης S&P 500 απέχει μόνο 1% από το δικό του ρεκόρ. Και όλα αυτά τα κέρδη καταγράφονται ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζονται για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στις αγορές παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τις αρχές Μαΐου. Στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας, οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο αντιδρούν αρνητικά σε εξαιρετικά, από κάθε άποψη, θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και ακόμη και την Ευρώπη. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανεξήγητης συμπεριφοράς αποτέλεσε η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση στοιχείων για την απασχόληση των ΗΠΑ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος ανά τον κόσμο.

Σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 288.000 μέσα στον Απρίλιο δεν ξεπέρασε μόνο τις προσδοκίες των οικονομικών αναλυτών, αλλά υπήρξαν και τρεις προς τα πάνω αναθεωρήσεις των στοιχείων που αναφέρονταν στις τρεις προηγούμενες εκθέσεις για την απασχόληση των ΗΠΑ. Αποδείχθηκε πολύ απλά ότι η εξασθένηση της δραστηριότητας στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους, η οποία προκάλεσε έναν σύντομο πανικό στις αγορές, ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που προκλήθηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Το σκηνικό βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο από τη δημοσιοποίηση πιο απαισιόδοξων του αναμενόμενου στοιχείων για το ύψος των μισθών. Κατά συνέπεια, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, διαβεβαίωσε τις αγορές την Τετάρτη 8 Μαΐου ότι δεν υπάρχει προοπτική περαιτέρω μείωσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας παρά τη μείωση του δείκτη ανεργίας στο 6,3%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers. Παρ’ όλα αυτά, η Wall Street έκλεισε δύο ημέρες μετά, την Παρασκευή, με αρνητικό πρόσημο. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι τα επιτόκια στο μακροπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ κινήθηκαν πτωτικά, με τις αποδόσεις στα 30ετή ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι αποτιμήσεις της Wall Street βρίσκονται εντός των ιστορικών ορίων, όπως επισήμανε η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ. Αυτές οι αποτιμήσεις δεν θα ήταν βιώσιμες όταν τα επιτόκια κινούνταν ανοδικά ή εάν υπήρχε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Εάν κάποιος εξετάσει τον μήνα Μάιο την τελευταία τετραετία, η υποχώρηση των δεικτών τότε είχε πυροδοτηθεί από δυσάρεστα στοιχεία για την επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης. Οταν το κλίμα πανικού υποχώρησε, τότε αποκαταστάθηκαν και οι απώλειες. Η διαφορά, φέτος, ήταν ότι η ανησυχία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ υποχώρησε νωρίτερα και ακολούθησαν στοιχεία που ήταν θετικά. Ισως τελικά το απόφθεγμα να πρέπει να αλλάξει σε «αγοράστε τον Μάιο».