ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από τρόικα για τη δόση στην Κύπρο

«Πράσινο φως» από τρόικα για τη δόση στην Κύπρο

Το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας παραμένει «εντός τροχιάς» και η ύφεση για το 2014 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω από το -4,8% στο -4,2%, σύμφωνα με ανακοίνωση της τρόικας, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης ύψους περίπου 686 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμη βάση και η ενίσχυση των θεσμών.

«Το κυπριακό πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το α΄ τρίμηνο του 2014 έχουν επιτευχθεί με σημαντικό περιθώριο… και οι τράπεζες προχωρούν με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ που εκδόθηκε το Σάββατο. «Επιβεβαιώθηκε η επίτευξη προόδου σε όλους τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και δημοσιονομικός έλεγχος», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης. «Αν και εφέτος η ύφεση αναμένεται να είναι σχετικά λιγότερο έντονη απ’ όσο αναμενόταν, οι προοπτικές (της κυπριακής οικονομίας) παραμένουν δύσκολες.

Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις προς την οικονομία», τονίζεται στην ανακοίνωση της τρόικας. Το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας με συνέπεια η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015 ν’ αναθεωρηθεί επί τα χείρω στο 0,4%.