ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπούντεσμπανκ: Εκτιμήσεις για βραδύτερη ανάπτυξη της Γερμανίας

Μπούντεσμπανκ: Εκτιμήσεις για βραδύτερη ανάπτυξη της Γερμανίας

Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό τους επόμενους μήνες εξ αιτίας εγχώριων παραγόντων, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Μπούντεσμπανκ), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η αύξηση των κινδύνων στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν αυξήσει σημαντικά την προοπτική προβλημάτων για τη Γερμανία.

Οι αναφορές αυτές έρχονται μετά την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων την περασμένη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό 3,3%, χάρη στην εγχώρια ζήτηση. Ο ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας συνέβαλε επίσης στην τόνωση του κατασκευαστικού τομέα και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η Μπούντεσμπανκ εκτίμησε ότι ο ήπιος χειμώνας συνέβαλε κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο.

«Τους επόμενους μήνες, η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία θα καθοδηγείται κυρίως από την εγχώρια ανάπτυξη», σημειώνει η γερμανική κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι εξωτερικές δυνάμεις πιθανότατα θα μετριαστούν. Η γερμανική οικονομία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αν δεν υπάρξουν αναπάντεχα εξωτερικά γεγονότα, ανέφερε η τράπεζα. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιθανόν «συγκριτικά χαμηλός» στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η θετική επίδραση του ήπιου χειμώνα στο πρώτο τρίμηνο θα επηρεάσει αρνητικά τον εποχικά διορθωμένο ρυθμό ανάπτυξης στο τρέχουν τρίμηνο, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, ο χαμηλότερος ρυθμός «δεν πρέπει να θεωρηθεί ως επιβράδυνση της υφιστάμενης οικονομικής δυναμικής», σημειώνει η τράπεζα.