ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγορές προεξοφλούν νέα μέτρα της ΕΚΤ

Οι αγορές προεξοφλούν νέα μέτρα της ΕΚΤ

Εντείνεται η διαμάχη για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενόψει της τακτικής συνάντησης της Τράπεζας στις 5 Ιουνίου με τα στελέχη της να μιλούν για λήψη μέτρων, τη συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών να προβλέπει περαιτέρω χαλάρωση και τη φημολογία να περιορίζεται στο ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα.

Στη μηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg το 90% των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα 47 από τους 52 ερωτηθέντες προεξοφλούν πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση και πάνω από το 60% ερμήνευσαν ως πρόθεση του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει στη λήψη μέτρων τη δήλωσή του στις 8 Μαΐου ότι οι εγκέφαλοι της Τράπεζας νιώθουν «άνετα στην ιδέα να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων την επόμενη φορά». Οπως τόνισε ο Ντάνκαν ντε Βρίες, αναλυτής στην Nibc Bank NV στη Χάγη, το μοναδικό για το οποίο είναι αβέβαιες οι αγορές είναι το ποια μέτρα θα λάβει η ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Εξάλλου, χθες, ο Λουξεμβούργιος Ιβ Μερς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε πως έχουν αυξηθεί «σημαντικά» οι πιθανότητες να προχωρήσει η Τράπεζα στη λήψη μέτρων τον Ιούνιο. Σύμφωνα, άλλωστε, με σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού Der Spiegel, ο Γερμανός ομόλογός του Πίτερ Πράετ προτίθεται να ταχθεί υπέρ μιας μείωσης του βασικού επιτοκίου στο νέο ιστορικό χαμηλό 0,15% από το υφιστάμενο 0,25%. Το ίδιο ρεπορτάζ φέρει την Τράπεζα να προσανατολίζεται στην επιβολή αρνητικού επιτοκίου στις καταθέσεις που διατηρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα ταμεία της για να τις εξωθήσουν να δανείσουν στην πραγματική οικονομία. Αναφέρει συγκεκριμένα πως για καταθέσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ μια τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ 100.000 ευρώ. Επικαλείται, όμως, πηγές που δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να εξετασθεί η αγορά ομολόγων.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, συνιστά να μην εξετάζεται μονόπλευρά το θέμα της ισχυρής ισοτιμίας του ευρώ προειδοποιώντας πως αν ανανεωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ομόλογα της Ευρωζώνης, θα ανατιμηθεί μεν το ευρώ αλλά θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων ευνοώντας μεσοπρόθεσμα την επέκταση της χρηματοδότησης.