ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγορά-μαμούθ 48,5 δισ. δολ. στην τηλεοπτική αγορά των ΗΠΑ

s27_att--direct-tv_2005
att

Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T είναι διατεθειμένη να πληρώσει 48,5 δισ. δολάρια (35,3 δισ. ευρώ) για ν’ αποκτήσει την DirecTV, τη μεγαλύτερη εταιρεία δορυφορικής τηλεόρασης στις ΗΠΑ. Είναι ένα ακόμη δείγμα ότι καθώς οι καταναλωτές βλέπουν όλο και περισσότερο βίντεο στις φορητές συσκευές τους, τόσο αυξάνεται η ανάγκη συνεργασιών μεταξύ των δύο αγορών.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε την Κυριακή, αναδεικνύει επίσης την πιεστική ανάγκη που αντιμετωπίζει η AT&T να βρει νέους τομείς ανάπτυξης πέραν της ήδη ώριμης αγοράς κινητής τηλεφωνίας, όπου ο ανταγωνισμός αυξάνεται. Η συγχώνευση με την DirecTV, η οποία διαθέτει 20 εκατομμύρια συνδρομητές δορυφορικής τηλεόρασης, θα ενισχύσει τα πακέτα υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ευρυζωνικού Ιντερνετ και σταθερής τηλεφωνίας που ήδη προσφέρει η AT&T. Στην DirecTV η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει για πρώτη φορά στους πελάτες της στις ΗΠΑ ευρυζωνική σύνδεση Ιντερνετ, καλύπτοντας έτσι το μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, που προσφέρουν Ιντερνετ μέσω καλωδιακής σύνδεσης. «Μας δίνει τα στοιχεία που χρειαζόμαστε ώστε να εκπληρώσουμε το όραμα που είχαμε αρκετά χρόνια, δηλαδή να προσφέρουμε στους πελάτες μας υψηλής ποιότητας πρόγραμμα μέσω πολλαπλών διαύλων, είτε μέσω έξυπνων κινητών, ταμπλετών, τηλεόρασης ή λάπτοπ», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της AT&T, Ράνταλ Στίβενσον.

Ο ομόλογός του της DirecTV, Μάικ Γουάιτ, θα παραμείνει στην εταιρεία και θα εξακολουθήσει να διοικεί το τμήμα δορυφορικής τηλεόρασης. Σήμερα η AΤ&T προσφέρει υπηρεσίες τηλεόρασης στους πελάτες της και σύμφωνα με τον κ. Στίβενσον θα εξακολουθήσει να την προσφέρει μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο.

Η συμφωνία AT&T – DirecTV ανακοινώνεται μόλις λίγους μήνες αφότου η Comcast Corp. προσέφερε 45 δισ. δολάρια (32,8 δισ. ευρώ) για την εξαγορά της Time Warner Cable Inc., συμφωνία που αναμένεται να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης και Ιντερνετ. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί όταν η Comcast λάβει την έγκριση από τις κανονιστικές αρχές. Η AT&T προσφέρει 95 δολάρια για κάθε μετοχή της DirecTV σε συνδυασμό μετρητών και μετοχών, δίνοντας υπερτίμημα 10% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης Παρασκευής (86,18 δολ.). Η εξαγορά θα κοστίσει συνολικά στην AT&T 67,1 δισ. δολ. (48,9 δισ. ευρώ) περιλαμβανομένων και των καθαρών χρεών της DirecTV. Προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα με τις Αρχές, η AT&T θα πουλήσει το μερίδιο περίπου 8% που κατέχει στην εταιρεία America Movil του Μεξικανού δισεκατομμυριούχου Κάρλος Σλιμ, αξίας 5 δισ. δολ.