ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Deutsche Bank αντλεί 8 δισ. ευρώ με τη βοήθεια του Κατάρ

Η Deutsche Bank αντλεί 8 δισ. ευρώ με τη βοήθεια του Κατάρ

H βασιλική οικογένεια του Κατάρ ενδιαφέρεται για μεγαλόπνοες επενδύσεις στη Δύση, οι οποίες θα της αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Αυτό αποδεικνύει η τωρινή της επιλογή για την Deutsche Bank (DB), αλλά και εκείνες που έχει κάνει μέχρι σήμερα (π.χ. Βarclays, Credit Suisse, ΒoA). Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ (11 δισ. δολάρια). Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής ήδη διέθεσε σχεδόν 60 εκατομμύρια μετοχές στο επενδυτικό όχημα του πρώην πρωθυπουργού του εμιράτου του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπόρ αλ-Θανί, Paramount Services Holdings. Απεκόμισε δε 1,75 δισ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε διάθεση δικαιωμάτων τον Ιούνιο, από την οποία προσδοκά 6,3 δισ. ευρώ.

Ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Ανσού Τζάιν, την περιέγραψε ως τη μοναδική σημαντική τράπεζα παγκοσμίου βεληνεκούς που έχει απομείνει όρθια στην Ευρώπη. Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου είναι και η μεγαλύτερη που πραγματοποιεί τράπεζα μετά εκείνη του 2010, οπότε και είχε διαθέσει μετοχές σχεδόν 10 δισ. ευρώ, αποσκοπώντας να αποκτήσει την Deutsche Postbank. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, Στέφαν Κρόιζε, η αύξηση κεφαλαίου δεν αποσκοπεί στην κάλυψη δικαστικών εξόδων. Η τράπεζα διακρίνει τις προκλήσεις για τις δραστηριότητες παγίου εισοδήματος, εξ ου και στρέφεται σε δραστηριότητες με υψηλότερες αποδόσεις και χαμηλότερο κόστος.

Kατάρ

Από την πλευρά της, η βασιλική oικογένεια του Κατάρ θα καταβάλει 8 δισ. ευρώ στην Deutsche Bank, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο ή θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Το 2008, η επένδυση την οποία είχε δρομολογήσει το Κατάρ αφορούσε την Barclays και ανερχόταν σε 6,1 δισ. στερλίνες (7,5 δισ. ευρώ). Προερχόταν δε από τον άμεσο επενδυτικό βραχίονα των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων του εμιράτου και το Challenger, το επενδυτικό όχημα του πρώην πρωθυπουργού.

Πλην της Barclays, η βασιλική οικογένεια έχει το 6% στην ελβετική Credit Suisse, καθώς και ποσοστά στην αμερικανική Bank of America (BoA) και στην Αγροτική Τράπεζα της Κίνας. Ειδικά στην περίπτωση της Barclays, το εμιράτο τα πήγε πολύ καλά. Βοήθησε την τράπεζα να μην καταφύγει σε διάσωση με κρατικά κονδύλια και το ίδιο επωφελήθηκε από την άνοδο της μετοχής της. Βέβαια, το πώς ακριβώς διεκπεραιώθηκε η επένδυση δεν είναι σαφές και διερευνάται ακόμα. Επιπλέον, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ με το άφθονο ρευστό λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου συνειδητοποιεί πλήρως ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν είναι ανεξάντλητα και χρειάζονται εναλλακτικές πηγές πλούτου.

Η ηγεσία του εμιράτου επιδιώκει την οικοδόμηση μιας οικονομίας της γνώσης με διαφοροποιημένες πηγές πλούτου και απασχόλησης. Η τραπεζική δεν συνιστά ύψιστη προτεραιότητα, αλλά τους ενδιαφέρουν η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και οι ασφάλειες. Υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να ιδωθεί και η συγκέντρωση μεριδίων σε δυτικές και κινεζικές τράπεζες.