ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EUvox: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για την μείωση των κρατικών δαπανών

gra
auster22

Διίστανται οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών για το αν τα μέτρα λιτότητας, μέσω της μείωση των κρατικών δαπανών είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, σύμφωνα με έρευνα του Πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συμβούλου ψήφου EUvox.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη είναι υπέρ του περιορισμού των κρατικών δαπανών ως μέσο επίλυσης της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του EUvox, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 1,3 εκατομμύριο χρήστες που έχουν απαντήσει στη σχετική διαδικτυακή έρευνα.

Σε σύγκριση με τα εκλογικά σώματα της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης, οι Ανατολικοευρωπαίοι είναι πολύ πιο πιθανό να συμφωνούν με αυτή τη θέση: πάνω από 60% των χρηστών που απάντησαν στη Σλοβακία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Πολωνία και τη Ρουμανία συμφωνούν ότι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών είναι ένας καλός τρόπος επίλυσης της οικονομικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά, λιγότερο από το 30% όσων απάντησαν στην Ισπανία, τη Σουηδία και τη Δανία συμφωνούν με αυτή τη θέση. Παρομοίως, λιγότερο από το 40% των Ολλανδών, των Ιρλανδών και των Φινλανδών είναι υπέρ του περιορισμού των κρατικών δαπανών. Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ιταλία εμφανίζονται διχασμένοι σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ποσοστό 13,02% των χρηστών δήλωσε «συμφωνώ απολύτως», 28,87% «συμφωνώ», 17% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», 27,60% «διαφωνώ» και 13,51% «διαφωνώ απολύτως».