ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και της αμερικανικής Microsoft

Εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και της αμερικανικής Microsoft

Σε ακήρυκτο πόλεμο βρίσκονται από χθες η Κίνα με τον αμερικανικό κολοσσό της Microsoft. H κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε στις κρατικές υπηρεσίες να αντικαταστήσουν το προηγούμενο λειτουργικό σύστημα Windows XP της Microsoft με το νεότερο Windows 8. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να επιφέρει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στη Microsoft, της οποίας οι πωλήσεις στην αχανή κινεζική αγορά είναι συγκριτικά χαμηλές λόγω πειρατείας λογισμικού. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος επανειλημμένως είχε επισημάνει στο προσωπικό της εταιρείας ότι λόγω του ευρέως διαδεδομένου φαινομένου της πειρατείας η Microsoft αποκομίζει λιγότερα έσοδα από την Κίνα εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα στην Ολλανδία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Κίνα είναι ισάριθμες με εκείνες στις ΗΠΑ.

Ανανέωση

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα παράσχει πλέον υποστήριξη στο λειτουργικό της σύστημα Windows XP, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε πριν από δεκατρία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό παρακινεί τους απανταχού χρήστες του να το αντικαταστήσουν με το νεότερο και ασφαλέστερο λειτουργικό σύστημα Windows 8. Αποτέλεσμα είναι πάμπολλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να μείνουν εκτεθειμένοι σε διαφόρων ειδών ιούς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η κινεζική κυβέρνηση αρχικά είχε κατηγορήσει για ανευθυνότητα τη Microsoft, επειδή αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή της, πλήττοντας την ίδια της την εικόνα. Επιπλέον, το Πεκίνο είχε επισημάνει ότι με τον τρόπο αυτό καταπατά τα δικαιώματα των νόμιμων χρηστών των Windows XP. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αμερικανικός κολοσσός, στο σύνολο των 200 εκατομμυρίων χρηστών του εν λόγω λειτουργικού συστήματος στην Κίνα σχεδόν το 90% χρησιμοποιεί πειρατικό αντίτυπο. Συνεπώς δεν θα δικαιούνταν να τύχουν τεχνικής υποστήριξης από τη Microsoft ούτως ή άλλως. Η αντίδραση της Κίνας, πάντως, φανερώνει το πόσο εκτεταμένη είναι η εξάρτηση των χρηστών εκεί από τα Windows XP, τα οποία είναι φθηνότερα από τις νεότερες εκδοχές λειτουργικών συστημάτων.

H Μicrosoft, ωστόσο, ανταποκρίθηκε στην κριτική, δίνοντας την άδεια στην εγχώρια εταιρεία παροχής διαδικτυακού περιεχομένου Tencent Holdings και την επίσης κινεζική Lenovo, που κατασκευάζει Η/Υ, να παρατείνει την τεχνική υποστήριξη σε χρήστες των XP και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Απριλίου. Η χθεσινή απόφαση της Κίνας, βέβαια, αλλάζει τα δεδομένα. «Η απαγόρευση των Windows 8 από τις προμήθειες του δημοσίου τομέα ανακόπτει την προσπάθεια της Microsoft να ανανεώσει τα XΡ, τα οποία είναι εγκατεστημένα στο 50%-70% της αγοράς επιτραπέζιων υπολογιστών της Κίνας», παρατηρεί η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Canalys. Σύμφωνα, τέλος, με έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση στόχο έχει να περιορίσει την εξάρτηση των χρηστών στη χώρα από το λειτουργικό σύστημα Windows XP, αναπτύσσοντας ένα δικό της λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ελεύθερης πρόσβασης λειτουργικό σύστημα Linux.