ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακτωλός ξένων επενδύσεων 24,1 δισ. δολ. φέτος στην Αφρική

s23_afriki-aep_2105
namibia-windhoek_concordia-college

Ευοίωνες προοπτικές σκιαγραφούν στην ετήσια κοινή έκθεσή τους για την οικονομία της Αφρικής ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα καθώς η Μαύρη Ηπειρος αναμένεται να λάβει φέτος τις μεγαλύτερες εισροές ξένων επενδύσεων. Παράλληλα, οι ρυθμοί ανάπτυξής της επιταχύνονται, επιστρέφοντας σε επίπεδα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, οι εισροές ξένων κεφαλαίων αναμένεται να φθάσουν φέτος στα 24,1 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2006. Οπως τονίζει η έκθεση στη διάρκεια της κρίσης η Αφρική επέδειξε ιδιαίτερα αντοχή «στα περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα» και αναμένεται να σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 4,8%. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί το 2015 στο 5% με 6%, επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί μετά την κρίση του 2009. Οι τρεις μεγάλοι οργανισμοί συνιστούν στις αφρικανικές χώρες τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην παγκόσμια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών ώστε να μπορέσει η Αφρική να αναμορφώσει την οικονομία της και να σημειώσει μεγάλα αναπτυξιακά βήματα. Οπως τονίζουν, μπορεί η ανάπτυξη των αφρικανικών οικονομιών να είναι υψηλή αλλά βασίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, τις υποδομές και στο εσωτερικό εμπόριο προϊόντων μεταποίησης.

Η δημογραφική δύναμη

Ο επικεφαλής του κέντρου ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, Μάριο Πετζίνι, υπογράμμισε πως «οι αφρικανικές οικονομίες έχουν μεγάλες δυνατότητες να εκμεταλλευτούν τον δημογραφικό τους δυναμισμό, τη ραγδαία αστικοποίηση και τους φυσικούς τους πόρους αλλά πρέπει να διασφαλίσουν τη μεγαλύτερη ενσωμάτωσή τους στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής, ώστε αυτή να μεταφραστεί στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων».

Επισημαίνουν, ιδιαίτερα, ότι το 2012 οι εξαγωγές της Αφρικής προς τον υπόλοιπο κόσμο σημείωσαν μεν πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική ζώνη αλλά εξακολουθούν να αφορούν ολοκληρωτικά τις πρώτες ύλες. Αντιπροσώπευαν, το ίδιο έτος μόλις το 3,5% των εξαγωγών παγκοσμίως. Ετσι, οι τρεις οργανισμοί υπογραμμίζουν πως οι αφρικανικές οικονομίες πρέπει να επενδύσουν σε καινούργιους, πιο παραγωγικούς τομείς, να καλλιεργήσουν τεχνογνωσίες και δεξιότητες στον πληθυσμό τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να κατακτήσουν νέες γνώσεις στην τεχνολογία, την επιστήμη και την ενημέρωση για την αγορά. Οπως υπογραμμίζουν, παρεμβάσεις αυτού του είδους προϋποθέτουν ότι οι κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν συνετές πολιτικές και παράλληλα θα υπάρξουν επιχειρηματίες πρόθυμοι και ικανοί να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.