ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βροχή τα πρόστιμα στις τράπεζες

Βροχή τα πρόστιμα στις τράπεζες

Το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων, που έχει ώς τώρα επιβληθεί σε τράπεζα για τις συναλλαγές της με χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις θα κληθεί να καταβάλει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η ΒΝΡ Paribas. Πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες ανέφερε χθες στο Bloomberg ότι οι διεκδικήσεις των ΗΠΑ υπερβαίνουν κατά πολύ τα 2,6 δισ. δολάρια που συμφώνησε να καταβάλει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse για τη διευκόλυνση Αμερικανών φοροφυγάδων και ενδέχεται να είναι άνω των πέντε δισ. δολαρίων. Οπως, άλλωστε, έκαναν και με την Credit Suisse, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ που έχουν αναλάβει την υπόθεση απαιτούν να δηλώσει ένοχη η γαλλική τράπεζα.

Ετσι η ΒΝΡ προστίθεται στη σειρά των τραπεζών που τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει την μήνιν των αμερικανικών αρχών είτε γιατί διευκόλυναν Αμερικανούς πελάτες να φοροδιαφύγουν είτε γιατί ενεπλάκησαν σε ξέπλυμα χρήματος και στη χειραγώγηση επιτοκίων. Στην ίδια κατηγορία με την ΒΝΡ, εκείνες που αγνόησαν τις κυρώσεις κατά χωρών όπως το Ιράν συγκαταλέγεται η Standard Chartered, που έχει έρθει σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές καταβάλλοντας πρόστιμο 667 εκατ. δολ. και η ING Bank που κατέβαλε 619 εκατ. δολάρια. Ανάμεσά τους επίσης η πολυεθνική Barclays, που εκτός από το πρόστιμο των 298 εκατ. δολαρίων για τον ίδιο λόγο, παράλληλα της επιδικάστηκε πρόστιμο ύψους 450 εκατ. δολ. για την εμπλοκή της στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Παρόμοια περίπτωση η Royal Bank of Scotland με πρόστιμα 100 εκατ. δολ. επειδή αγνόησε τις κυρώσεις και 489,5 εκατ. δολ. για εμπλοκή στο σκάνδαλο του Libor.

Η εμπλοκή τραπεζών ή έστω μεμονωμένων στελεχών τους φαίνεται, άλλωστε, να μην έχει τέλος, καθώς έρχονται συνεχώς στο φως καινούργια περιστατικά. Χθες η γερμανική τράπεζα Commerzbank ανακοίνωσε πως θέτει σε διαθεσιμότητα δύο στελέχη της διαπραγματευτές συναλλάγματος εξαιτίας υποψιών που τους βαραίνουν για εμπλοκή τους στη χειραγώγηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του πολωνικού ζλότι. Η είδηση συνέπεσε με ανακοίνωση της γερμανικής εποπτικής αρχής χρηματοπιστωτικών, της Bafin, ότι διαθέτει στοιχεία που φέρουν παράγοντες της αγοράς να έχουν επιχειρήσει να χειραγωγήσουν ισοτιμίες και ως εκ τούτου έχει επεκτείνει τις έρευνές της σε μια σειρά τραπεζών.

Βαριές συνέπειες

Οικονομικοί αναλυτές όπως ο Αλέν Τσιμπόζο της τράπεζας Mediobanca επισημαίνουν ότι στην ακραία περίπτωση που το ύψος του προστίμου κατά της ΒΝΡ υπερβεί τα επτά δισ. δολάρια, η τράπεζα δεν θα μπορεί να καταβάλει μέρισμα. Το χειρότερο, όμως, είναι πως θα πληγεί η κεφαλαιακή της επάρκεια. Εξάλλου ο Μπέντζαμιν Λόφσκι, υπερεπίτροπος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης από το 2011, έχει προτείνει να απαγορευθεί προσωρινά στην ΒΝΡ η μεταφορά χρημάτων από και προς τις ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως αν υλοποιηθεί η απειλή, σίγουρα θα πληγεί η κερδοφορία της τράπεζας. Την υπόθεση της ΒΝΡ έχει αναλάβει ο εισαγγελέας του Μανχάταν Πρέετ Μπαράρα, ο άνθρωπος που απέσπασε 1,7 δισ. δολάρια από την JPMorgan Chase επειδή η εν λόγω τράπεζα δεν εμπόδισε τη δημιουργία της «πυραμίδας» του Μπέρναρντ Μέιντοφ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον εν λόγω εισαγγελέα, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, ο Μπαράρα έχει δηλώσει προ καιρού αποφασισμένος να επιβάλει δυσθεώρητα πρόστιμα σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή τράπεζα αγνοήσει τις κυρώσεις.