ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίος εισαγωγέας ταλέντων τα Εμιράτα

s22_2205ergasia-talenta-kosm
abudhabi--2

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικά για ξένους επαγγελματίες που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ερευνα που διεξήγαγε το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn μεταξύ 300 εκατομμυρίων επαγγελματιών σε όλον τον κόσμο στο διάστημα Νοεμβρίου 2012-Νοεμβρίου 2013 καταδεικνύει πως το Εμιράτα είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός με το 1,3% του συνολικού εργατικού δυναμικού τους να προέρχεται από το εξωτερικό.

Καίριος παράγοντας είναι η ταχεία ανάπτυξη της περιοχής, καθώς προσελκύει κυρίως άτομα ειδικευμένα σε τομείς όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αεροδιαστημική, η μηχανολογία και η ανάπτυξη της γλώσσας Java των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το Ντουμπάι χαρακτηρίζεται μάλιστα μία από τις πλέον ανοικτές στη Δύση χώρες της Μέσης Ανατολής, καταξιωμένο ως «ασφαλές καταφύγιο» όπως το χαρακτηρίζει ο Τζεφ Σίνγκερ, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Κέντρου του Ντουμπάι. Δεύτερη έρχεται η Ελβετία καθώς το 1% του εργατικού της δυναμικού προέρχεται από ξένους και ακολουθεί μία ακόμη χώρα της Μέσης Ανατολής, η Σαουδική Αραβία με ποσοστό 0,9% και η Νιγηρία με το ίδιο ποσοστό.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γερμανία αποδεικνύεται η πλέον ανθεκτική χώρα – προορισμός ξένων επαγγελματιών με το 0,4% του εργατικού της δυναμικού να αποτελείται από αλλοδαπούς. Εξ αυτών, το 60% προέρχεται από άλλη ευρωπαϊκή χώρα και η πλειονότητά τους απασχολείται στους τομείς της μηχανολογίας και της έρευνας, στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον κλάδο του λογισμικού. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ισπανία που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και τη δυσθεώρητη ανεργία των νέων. Η χώρα της Ιβηρικής βλέπει το μεγαλύτερο μέρος του εξειδικευμένου της προσωπικού νεαρής ηλικίας να την εγκαταλείπει με την πλειονότητά τους να εγκαθίσταται στη Βρετανία.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν οι τύποι επαγγελματιών που τείνουν να μετακινούνται και διαπιστώθηκε πως οι νεότεροι τείνουν να επιδιώκουν μια διεθνή καριέρα. Εκείνοι που μετακινήθηκαν σε σημαντική απόσταση το περασμένο έτος είχαν επαγγελματική εμπειρία κατά μέσον όρο 7,8 ετών. Αντιθέτως, όσοι περιορίστηκαν σε μικρότερες αποστάσεις είχαν 20% μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία.