ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Απέδωσε δέκα δις. ευρώ ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής το 2013

Γαλλία: Απέδωσε δέκα δις. ευρώ ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής το 2013

Ο αγώνας κατά της φορολογικής απάτης απέφερε το 2013 δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στο γαλλικό κράτος, ένα μέρος από τα οποία προήλθε από τις ομολογίες για την διατήρηση μυστικών λογαριασμών στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές.
Το οπλοστάσιο που έχουν στην διάθεσή τους οι γαλλικές αρχές αναμένεται να ενισχυθεί με μια σκλήρυνση των ποινικών κυρώσεων, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι απάτες μπορεί να είναι πολλές: μαύρη εργασία, απάτη με την απόδοση ΦΠΑ, πλαστογράφηση εγγράφων κλπ. Όμως ο αγώνας κατά της φορολογικής απάτης "αποφέρει" περισσότερο. Σύμφωνα με τις αρχές, το σύνολο του φορολογικού ελέγχου επέτρεψε να εντοπιστούν 18 δισεκατομμύρια ευρώ από απάτες που έγιναν το 2013 και την είσπραξη 10 δισεκατομμυρίων την ίδια χρονιά, δηλαδή ένα περισσότερο απ' ότι το 2012.

Μεταξύ της απόδειξης μιας απάτης, της κοινοποίησής της και της ρύθμισής της από τον δράστη της, μπορεί να περάσουν πολλοί μήνες, κάτι το οποίο εξηγεί την διαφορά ανάμεσα στο ύψος της απάτης που εντοπίζεται και στο ποσό που εισπράττεται.

Στην υπηρεσία διαχείρισης των διορθωτικών δηλώσεων (STDR), ένας πυρήνας που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2013, δύο μήνες μετά την παραίτηση του υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος διατηρούσε έναν μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία, συνεχίζει η συρροή νέων φακέλων. Αυτή η αρχή αποσκοπεί να ενθαρρύνει τους κατόχους μυστικών λογαριασμών στο εξωτερικό να τους γνωστοποιούν στις φορολογικές υπηρεσίες.

Για το 2014 η κυβέρνηση ελπίζει να αντλήσει σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του ενός δισεκατομμυρίου που προβλεπόταν αρχικά. Περισσότεροι από 23.000 "μεταμελημένοι" έχουν ήδη παρουσιαστεί εκουσίως για να συμμορφωθούν. Ο μέσος όρος του ποσού των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό ανέρχεται σε 900.000 ευρώ.

Από αυτούς, το 80% είχε κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία και το 7% στο Λουξεμβούργο.
Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν απάντησε σήμερα σε ερώτηση της εφημερίδας "Λε Παριζιέν" ότι "η στάση της Ελβετίας εξελίσσεται". "Η συνεργασία ανάμεσα στις αρχές μας βελτιώνεται", δήλωσε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι "το 2016 το αργότερο, το θέμα των κρυμμένων λογαριασμών στην Ελβετία θα ανήκει στο παρελθόν".

Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος, η οποία έχει ήδη υπογραφεί με τις ΗΠΑ από το 2013, αναμένεται να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει ακόμη περίπου 40 χώρες ως το τέλος της χρονιάς.
Οι "μεταμελημένοι" δεν χαίρουν ούτε ανωνυμίας, ούτε αμνηστίας, ούτε της δυνατότητας διαπραγμάτευσης με τις αρχές.

Αν διαπιστωθεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν "αθέμιτη" προέλευση, για παράδειγμα στην περίπτωση ενός λογαριασμού που κληρονομήθηκε ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, η πρόσθετη επιβάρυνση που ορίζεται στο 40% από τον νόμο ελαφρύνεται πάντως στο 15%.