ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προπληρωμή 25 δισ. δολ. η συμφωνία αερίου Ρωσίας-Κίνας

Με προπληρωμή 25 δισ. δολ. η συμφωνία αερίου Ρωσίας-Κίνας

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν στην προπληρωμή 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ , αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom.

«Συμφωνήθηκε προπληρωμή, συμφωνήθηκε επί της αρχής, οι λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Πρόκειται για ποσόν 25 δισεκατομμυρίων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, συνολικού ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα.

Gazprom 

Η συμφωνία της Ρωσίας με την Κίνα για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είναι πιθανόν να επηρεάσει τις τιμές στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Οι δύο πλευρές δεν αποκάλυψαν την τιμή που ορίζει η συμφωνία, όμως σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας του φυσικού αερίου, κυμαίνεται μεταξύ 350 και 380 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι αντίστοιχη με το αντίτιμο που καταβάλλουν οι ευρωπαίοι πελάτες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχουν υπογραφεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το μοντέλο καθορισμού της τιμής είναι αντίστοιχο με το ευρωπαϊκό, όπου η τιμή συνδέεται με τις χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του.

Η Gazprom θα πρέπει να κατασκευάσει νέο αγωγό που θα μεταφέρει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα από το 2018.